Hlavní obsah

Deset Francouzů padlo po útoku Tálibánu

– KÁBUL/PAŘÍŽ

Bojovníci radikálního afghánského hnutí Tálibán v pondělí zabili v boji deset francouzských vojáků. Zaútočili na ně ve vesnici východně od Kábulu. Při útoku bylo zraněno dalších 21 francouzských vojáků, kteří jsou ve stabilizovaném stavu. Jde o jednu z vůbec největších jednotlivých ztrát koaličních sil ISAF v Afghánistánu.

Článek

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ve svém prohlášení uvedl, že vojáci byli zabiti "během společné průzkumné mise s afghánskou armádou". Dodal, že na jejich obranu byly podniknuty razantní akce, zejména ve vzduchu, které měly "podpořit a vysvobodit naše muže, kteří se dostali do velmi tvrdého střetu". Boj trval 24 hodin.

Podle afghánských zpravodajských služeb byli "Francouzi napadeni ve vesnici poté, co opustili údolí Uzbín“.

"Byli napadeni z několika směrů. Síly Tálibánu a Al-Kajdy použily těžké kulomety a další zbraně. Pálily na ně ze zahrad a hor,“ dodal zpravodajec pro BBC.

Sarkozy pojede do Afghánistánu

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy oznámil, že ještě v úterý navštíví francouzské vojáky v Afghánistánu, kterých je tam nasazeno na 3000.

Sarkozy současně ubezpečil své spojence, že francouzské jednotky v Afghánistánu zůstanou a budou bojovat proti terorismu za demokracii.

:. Francouzský prezident Nicolas Sarkozyfoto: Reuters/Philippe Wojazer

Po útoku se čeká, že vzroste tlak Francouzů na stažení ze sil ISAF. Proti nasazení v Afghánistánu jsou dvě třetiny Francouzů. Jedná se přitom o jeden z nejtragičtějších útoků proti vojákům sil ISAF. Větší jednotlivou ztrátu zažili jen Američané, když granát z raketometu zasáhl v horách Hindúkuše americký vrtulník, ve kterém zahynulo 28. června 2005 16 příslušníků výsadkové jednotky americké námořní pěchoty.

V Afghánistánu padlo od roku 2002 už 24 Francouzů. V zemi působí přes 1500 francouzských vojáků, které má posílit dalších sedm set mužů.

Vlna atentátů

Útok na francouzské vojáky nebyl jediným projevem násilí v neklidné zemi. Už v noci dostadli na Kábul dvě rakety poblíž velitelství sil ISAF.

Pří útoku na základnu NATO Camp Salerno v Chóstu zahynulo šest sebevražedných atentátníků. Tato báze se stala terčem útoku už v pondělí. V úterý byla také ostřelována z minometů a a raket.

V Kandaháru vybuchla nastražená nálož pod autem NATO na hlídce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám