Hlavní obsah

Izrael omilostní další cizince, které vězní za vraždy

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Mezi 199 Palestinci vězněnými Izraelem, jež židovský stát o víkendu slíbil propustit, jsou i dva muži, kteří byli odsouzeni za zabití izraelských civilistů. Proti gestu dobré vůle vůči předsedovi palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi protestuje nemálo izraelských politiků.

Foto: Jim Hollander/Pool, Reuters

Propuštění vězňů má být podle izraelskéh premiéra Ehuda Olmerta gestem dobré vůle.

Článek

Saída Attabu odsoudili v roce 1977 na doživotí za smrtící útok na izraelskou civilistku. Mohammed Ibrahim Abú Alí putoval za mříže o tři roky později za zabití izraelského rezervisty v Hebronu. Údajně měl zabít také jednoho Palestince, jehož podezříval z kolaborace s Izraelem.

Kancelář izraelského premiéra Ehuda Olmerta propuštění obou mužů komentovala jako gesto, jež má v rámci mírového procesu vytvořit důvěru a podpořit umírněné palestinské představitele. Ti to přivítali a zároveň vyzvali k propuštění dalších vězňů.

V izraelské politické obci se však zvedla vlna nesouhlasu. Mezi kritiky se zařadil například i vicepremiér Šaul Mofaz, který aspiruje na post odcházející ministerského předsedy Olmerta. „Je to rozhodnutí, které akceptuje současný stav a (Izrael) oslabuje,“ řekl.

Krok následuje po nedávném vydání vězněných libanonských radikálů do vlasti, mezi nimi i Sámira Kantara shledaného vinným z vraždy tří Izraelců, včetně dítěte.

Izrael by měl Palestince propustit příští týden před začátkem muslimského svatého měsíce ramadánu. Židovský stát už od loňské dohody o mírových jednáních s palestinským vedením v Annapolisu propustil přes 420 palestinských vězňů. Dál jich zadržuje mezi osmi a jedenácti tisíci, včetně několika stovek dětí.

Reklama

Související články

Izrael začal propouštět palestinské vězně

Izrael v pátek ráno zahájil propuštění 255 palestinských vězňů. Tímto gestem se Tel Aviv snaží posílit pozici palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, který...

Výběr článků

Načítám