Hlavní obsah

Námořníky USA soudí za to, že zavřeli Iráčany do místnosti s plynem

Novinky, BBC, rei
BAGDÁD

Šest příslušníků amerického námořnictva, kteří slouží jako strážci ve věznici v Iráku, čelí polnímu soudu. Strážci měli v jihoiráckém táboře Bucca vězně zavírat do místnosti plné slzného plynu. Dva vězňové měli být biti.

Foto: Profimedia.cz

Strážce ve věznici Bucca na obhlídce zadržovaných.

Článek

Podle námořnictva se incident udál v polovině května. Vězňové měli na stráže plivat a vrhat na ně odpad. „Dva zadržovaní utrpěli drobné odřeniny, osm dalších bylo přes noc uzavřeno do jednotek, v nichž byl nastříkán slzný plyn. Ventilace pak byla zajištěna,“ uvedlo námořnictvo.

Soud s šesti námořníky má v Bucce začít do měsíce. Dalších sedm příslušníků námořnictva dostalo tresty a přišlo o hodnosti za to, že o praktikách neinformovali nadřízené.

Způsob, jak američtí vojáci zacházejí s iráckými vězni, je pod drobnohledem od skandálu s týráním zadržených ve věznici Abú Ghrajb v počáteční fázi konfliktu v zemi.

Pentagon tvrdí, že se poučil a se zadrženými se zachází podle pravidel a většina z nich je zakrátko propuštěna. Spojené státy v Iráku propustily na 10 000 vězňů. Na dvě desítky zadržených byly vráceny do domovských zemí Egypta a Saúdské Arábie.

Bucca

Je největším vězením, které Spojené státy v Iráku provozují. V zařízení drží 18 tisíc lidí. Vězeň je v komplexu průměrně držen 330 dní. Osm desítek z nich tam ale je od roku 2003.

Komplex v Abú Ghrajbu je uzavřen. Za porušení vojenských pravidel bylo odsouzeno 11 amerických vojáků, kteří v něm působili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám