Hlavní obsah

USA už zaplatily soukromým firmám v Iráku desítky miliard

Novinky, BBC, rei
WASHINGTON

Americká vláda vydala během prvních čtyř let konfliktu v Iráku za služby soukromých firem v zemi a okolním regionu 85 miliard dolarů, uvedla ve zprávě rozpočtová kancelář Kongresu. Koncem letošního roku tak pravděpodobně částka překročí hranici 100 miliard.

Foto: Profimedia.cz

Členové soukromé bezpečnostní agentury Blackwater v Iráku

Článek

Obhájci tvrdí, že využívání soukromníků je efektivní i po finanční stránce, pravdou ale je, že byly zaznamenány i případy nadměrných plateb a podezření z korupce. Problémy byly například i se soukromou ochrankou Blackwater, kterou irácká vláda obvinila ze zabití 17 Iráčanů v Bagdádu loni v září. O případných individuálních obviněních americké ministerstvo spravedlnosti stále rozhoduje.

Podle zprávy spoléhají USA v Iráku na soukromé firmy víc, než v jakémkoliv předchozím konfliktu. Kancelář odhaduje, že Spojené státy v této blízkovýchodní zemi a sousedících státech v současnosti zaměstnávají na 190 000 privátních firem. Zajišťují bezpečnost, logistickou podporu, výstavbu, dodávají potraviny, obchodují s ropou atd.

Většina z 85 miliard skončila v Iráku. Další peníze šly na služby v Kuvajtu, Bahrajnu, Kataru a Saúdské Arábii. Na bezpečnost bylo vydáno šest až devatenáct miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám