Hlavní obsah

Šejk pašoval drogy a teď prosí emíra, aby ušetřil jeho život

Novinky, rei
KUVAJT

Kuvajtského šejka Talála Násira al-Sabaha přistihla policie při pašování deseti kil kokainu a hašiše o téměř osminásobné hmotnosti. Podle zákona ho odsoudili k smrti, čímž se stal vůbec prvním členem královské rodiny v Perském zálivu, kterému soud udělil nejvyšší trest. Šejk se odvolal k příbuznému emírovi. Rozhodnutí by mohlo precedentem, na verdikt proto nečeká jen Kuvajt, dodaly britské Timesy.

Foto: Profimedia.cz

O osudu šejka rozhodne emír Sabah al-Ahmad Džáber al-Sabah

Článek

Soudce při vynesení rozsudku řekl, že šejk dobrovolně zvolil cestu zla, je společenskou hrozbou a nezaslouží si milost. Al-Sabah je synovcem předchozího kuvajtského emíra Džábera al-Sabaha, který zemřel předloni, a jedním ze stovek členů vládnoucí rodiny.

Právníci rozsudek uvítali jako znamení nestrannosti a nezávislosti soudů. Šejk však vzápětí oznámil, že požádal emíra o milost a přimlouvají se za něj i další členové královské rodiny.

Případ zajímá i sousedy v regionu a případné vykonání trestu by zřejmě země kolem Zálivu konsternovalo. S nesouhlasem sousedních zemí se setkalo i rozhodnutí kuvajtského vedení z roku 2005 přiznat ženám volební právo.

Talál byl vedle pašování drog shledán vinným i z praní špinavých peněz a nelegálního držení střelných zbraní. Policie v jeho domě našla zařízení na přípravu drog k prodeji. K trestu smrti byli odsouzeni také další tři jeho komplicové. Dva další dostali za finanční podvody sedmiletý trest. Talál byl za pašování heroinu zatčen už v roce 1991 v Egyptě.

Kuvajt zavedl trest smrti před čtyřiceti lety. Za tu dobu popravil přes 70 lidí, většinou za pašování drog nebo vraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám