Hlavní obsah

Ozbrojenci v Afghánistánu zabili tři humanitární pracovnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Tři pracovnice humanitární organizace Mezinárodní záchranný výbor (International Rescue Committee) se staly ve středu v afghánské provincii Lógar obětí útoku neznámé ozbrojené skupiny. Ta zaútočila na jejich dva vozy, uvedl guvernér provincie.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Afghánský voják na místě útoku

Článek

Při útoku byly zabity Kanaďanka, Američanka i Irka a jeden z jejich dvou afghánských řidičů. Druhý afghánský řidič byl při útoku zraněn. Ozbrojení útočníci přijeli autem, které je zase odvezlo.

V provincii Lógar se v poslední době značně zhoršila bezpečnostní situace. OSN upozorňuje, že je v ní vysoké nebezpečí podobných útoků.

Letos už zahynulo 19 humanitárních pracovníků

Častými oběťmi útoků jsou právě humanitární pracovníci. Letos se počet útoků na ně zvýšil. Podle úřadu, který koordinuje humanitární pomoc, počet útoků vrostl asi o 50 procent ve srovnání s loňským rokem. Jen v červenci bylo zaznamenáno 21 útoků na ně, což je vůbec nejvíc od zahájení invaze v roce 2001. Celkem jich letos bylo provedeno 81, při nichž zahynulo 19 humanitárních pracovníků.

Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci humanitární organizace v řadě oblastí Afghánistánu nemohou už působit. Na dodávkách potravin od humanitárních organizací je přitom závislá velká část Afghánců.

V Afghánistánu letos proti předchozím letům výrazně přibylo násilností. Od počátku roku bylo v zemi zabito na 3000 osob, přibližně třetinu tvoří civilní oběti. Mezi zabitými je i více než 100 vojáků mezinárodních sil, včetně dvou Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám