Hlavní obsah

Jordánský král přiletěl na historickou návštěvu Bagdádu

BAGDÁD

Do Iráku v pondělí nečekaně přiletěl jordánský král Abdalláh II. Návštěvu země zahájil jednáním s iráckým premiérem Núrím Málikím, se kterým hovořil mimo jiné o zlepšení bezpečnostní situace v Iráku. S odvoláním na iráckou vládu o tom v pondělí informovala agentura Reuters.

Článek

Abdalláh je prvním nejvyšším představitelem arabské země, který zavítal do Iráku od pádu bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna. Podle analytiků může jeho návštěva Iráku pomoci prolomit izolaci irácké šíitské vlády v regionu, jemuž v ostatních arabských zemích dominují sunnité.

Abdalláh II. přiletěl do Bagdádu spolu s jordánským premiérem Nádirem Dahabím a šéfem diplomacie Saláem Bašírem. Jejich návštěva zůstávala podle agentur utajena kvůli bezpečnostním důvodům až do posledního okamžiku.

"Jordánsko je připraveno stát po boku Iráku a pomoci uskutečnit přání Iráčanů co do bezpečnosti, stability a prosperity," citovala jordánského krále agentura AFP. Podle Málikího otevírá návštěva nejvyššího představitele Jordánska v Bagdádu novou kapitolu ve vztazích mezi oběma zeměmi.

O normalizaci vztahů mezi Irákem a ostatními arabskými zeměmi usilují dlouhodobě Spojené státy.

Jordánsko je jednou z několika málo arabských zemí, které v poslední době jmenovaly své velvyslance pro Irák. Od roku 2003, kdy při útoku na jordánskou ambasádu v Bagdádu zemřelo 17 lidí, řídil velvyslanectví pouze jordánský chargé d´affaires. Nový velvyslanec byl jmenován v červenci, na svůj post zatím ale nenastoupil. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám