Hlavní obsah

Při protestu proti politice Číny se v Turecku zapálil Ujgur

Novinky, ČTK, news-press

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA/PRAHA/DILLÍ

Při demonstraci etnických Ujgurů před čínským velvyslanectvím v Ankaře se zapálil 35letý Mehmet Dursun. Další demonstranti naštěstí plameny rychle uhasili. Hodili na něj deku a jeden použil hasicí přístroj.

Článek

Muž skončil v nemocnici s popáleninami druhého stupně na hlavě, krku a pažích. Podle lékaře ankarské nemocnice Numene není v ohrožení života.

Muž byl jedním z několika set ujgurských demonstrantů, kteří protestovali proti tomu, že Čína tuto muslimskou menšinu diskriminuje. Ujguři žijící v západní provincii Si-ťiang požadují samostatnost nebo alespoň větší autonomii.

Protesty tisíců Tibeťanů

Více než tisíc exilových Tibeťanů protestovalo v indickém hlavním městě Dillí. Provolávali protičínská hesla a dožadovali se svobody pro Tibet. Desítky demonstrantů chtěly v okamžiku zahájení ceremoniálu v Pekingu vzít útokem čínské velvyslanectví, ale policejní těžkooděnci jim v tom zabránili.

Více než 2000 demonstrantů se vydalo na protestní pochod rovněž v severoindickém městě Dharamsála, v němž sídlí tibetská exilová vláda. Všechny tibetské obchody a podniky zůstaly dnes zavřené.

Protesty v západních metropolích

Během zahajovacího ceremoniálu se protestovalo před čínskými velvyslanectvími ve většina západních metropolí včetně Prahy, kde se sešlo na 40 osob. Akce připomínala především pronásledování hnutí Fa-lun-kung a okupaci Tibetu.

Zahájení olympiády provázely demonstrace po celém světě

Několik stovek lidí demonstrovalo před budovou čínského velvyslanectví i v Paříži, byť akce byla původně zakázána. Městský soud ji povolil až v pátek. Manifestaci svolala mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) s cílem upozornit na porušování lidských práv v Číně, zejména v Tibetu. RSF vyzvala k účasti na manifestacích v Londýně, Madridu, Berlíně, Stockholmu, Lausanne a v Římě i ve Washingtonu a v Ottawě.

Reklama

Související články

V Pekingu začala olympiáda

V pátek po druhé hodině po poledni středoevropského času budou v Číně zahájeny letní olympijské hry. Peking se chystá na oficiální start sportovního svátku,...

Výběr článků

Načítám