Hlavní obsah

Američané zavírají irácké vězně do úzkých dřevěných beden

Novinky, CNN, rei
WASHINGTON

Američtí vojáci v Iráku používají ke zpacifikování nepřizpůsobivých vězňů dřevěné bedny, které nejsou o moc větší než samotní zadržení, přiznal Pentagon. Americká armáda zveřejnila fotografie beden na žádost jednoho bloggera, jenž se rozhodl využít zákona o svobodném přístupu k informacím.

Článek

Trojice černobílých fotek zobrazuje jednoduché dřevěné konstrukce místy doplněné mřížemi. Některé bedny zabírají plochu necelého metru čtverečního a na výšku mají asi 180 centimetrů, uvedla armáda. Snímky tak malých beden ale neposkytla. Některé bedny tedy nejsou o moc vyšší než průměrný Iráčan. Ze statistik iráckého ministerstva zdravotnictví vyplývá, že průměrná výška mužů je asi 170 centimetrů.

Fotografie byly zveřejněny na žádost bloggera, který využil zákona o svobodném přístupu k informacím z roku 2005.

Armáda tvrdí, že bedny nejsou nehumánní. Vězňové v nich jsou prý každou čtvrt hodinu kontrolováni a v izolaci nestráví víc než dvanáct hodin. "Jedinec v bedně je ve skutečnosti pozorován víc než ostatní jinde,“ řekl mluvčí jednotky námořní pěchoty, jež zodpovídá za zacházení s vězni. Žádný z vězňů během izolace v bedně neonemocněl, natož zemřel, dodal Neal Fisher s tím, že zadržení běžně dostávají najíst a napít.

Zacházení s vězni americkými vojáky je přísně sledováno od skandálu s týráním zadržených ve věznici Abú Ghrajb v počáteční fázi konfliktu v zemi. Pentagon tvrdí, že se poučil, se zadrženými se zachází podle pravidel a většina z nich je zakrátko propuštěna. Spojené státy v Iráku propustily na 10 000 vězňů. Na dvě desítky zadržených byly vráceny do domovských zemí Egypta a Saúdské Arábie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám