Hlavní obsah

Írán Solanovi odepsal, otázku atomového programu však ignoroval

Novinky, BBC, rei
TEHERÁN

Írán poslal očekávanou zprávu šéfovi zahraniční agendy Evropské unie Javieru Solanovi, potvrdily v úterý zdroje z jeho bezpečnostní rady. Bez bližších podrobností ale sdělily, že dopis není odpovědí na nabídku zemí Rady bezpečnosti OSN a Německa na zrušení sankcí a budoucí vyrovnání výměnou za zmrazení íránského atomového programu.

Článek

Iránští představitelé slovy šetřili. Jeden řekl, že zpráva není odpovědí Íránu šesti zemím, druhý pouze dodal, že „dopis záležitost ‘zmrazení za zmrazení’ nezmiňuje“.

Pětice stálých členů RB OSN - Čína, Francie, Rusko, Velká Británie, USA - a Německo předložily nabídku na zrušení sankcí vůči Teheránu a příslib jednání o vyrovnání výměnou za zmrazení íránského jaderného programu v červnu. Spojené státy s Británií v pondělí Írán varovaly před dalšími postihy, neodpoví-li na návrh pozitivně.

Javier Solana dal íránskému jadernému vyjednavači Saídu Džalílímu čas na odpověď do uplynulé soboty. Ten slíbil reakci do úterka.

Odpověď - neodpověď

Neochota Teheránu odpovědět na výzvu, aby zastavil program a budoucí projekty rozvíjel podle dohodnutých pravidel, je další ránou pro vyjednavače EU. Korespondent BBC Jonathan Marcus tvrdí, že přesto je dopis důležitý, protože na něj bude muset reagovat i Rusko a Čína.

Íránský atomový program vyvolává obavy Západu, který má podezření, že Teherán vyvíjí jadernou bombu. Írán tvrdí, že program je ryze mírový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám