Hlavní obsah

Při ofenzivě vládních sil v Iráku zatčeno na 200 povstalců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácké bezpečnostní síly podporované ze vzduchu americkými spojenci zadržely během pětidenní ofenzivy v provincii Dijála na 200 povstalců a osob hledaných pro podezření z terorismu. Zabavily také velké množství zbraní a munice. Oznámil to v sobotu vysoký představitel iráckého ministerstva vnitra v Bagdádu. Irák chce po nynějších úspěších dovybavit armádu dalšími moderními zbraněmi.

Článek

Neklidná provincie Dijála je považována za jedno z mála zbývajících útočišť sunnitských povstalců a irácké odnože teroristické organizace Al-Káida. Nynější ofenziva začala v úterý, podílí se na ní na 30 000 iráckých vojáků a policistů. Americké jednotky v Iráku jim poskytují zbrojní, technologickou a vzdušnou podporu.

Irák by chtěl ve Spojených státech nakoupit pro své ozbrojené síly zbraně a střelivo za více než devět miliard dolarů (na 140 miliard Kč). Oznámilo to americké ministerstvo obrany s tím, že o irácké žádosti byl informován Kongres. Podle seznamu, který na svých internetových stránkách zveřejnila v uplynulých dnech americká Agentura pro obrannou spolupráci (DSCA), má Irák zájem o nákup tanků, lehkých obrněných vozidel, raket, vrtulníků, transportních letadel a munice.

Pentagon chce kromě toho Iráku poskytnout technickou podporu při výstavbě kasáren a budování infrastruktury pro bezpečnostní síly v hodnotě 1,6 miliardy dolarů (asi 24,6 miliardy Kč). Tím by celkový objem kontraktu mohl překročit deset miliard dolarů (asi 154 miliard Kč). Pozorovatelé vycházejí z toho, že Bagdád chce nákup uhradit z rostoucích příjmů za ropu. Díky zlepšené bezpečnostní situaci v zemi dosáhl irácký ropný export v uplynulých měsících stejné úrovně jako před spojeneckým zásahem v roce 2003. Navíc ropa v současnosti dosahuje na světových trzích podstatně vyšších cen než před pěti lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám