Hlavní obsah

Al-Kajda v Iráku je roztříštěná a na ústupu, tvrdí vláda

Novinky, rei
BAGDÁD

Vůdce sunnitských povstalců, které Spojené státy označují za iráckou Al-Kajdu, a několik jeho pobočníků nedávno z Iráku odešli do Afghánistánu. Tvrdí to irácké zpravodajské služby i představitelé rebelů. Irácká a americká vláda to hodnotí jako znamení oslabení organizace.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce irácké odnože Al-Kajdy abú Hamzá Muhádžir známý také pod jménem Ajjúb Masrí

Článek

Rekruti Al-Kajdy směřují do Afghánistánu a Pákistánu, spíše než do Iráku, domnívají se USA. „Myslíme si, že Al-Kajda přehodnocuje, zda Irák zůstane středobodem jejích snah,“ uvedl Brian Keller, který pod vedením vrchního velitele pro Irák Davida Petraeuse řídí americké zpravodajce. Dodal, že Spojené státy nemají o odchodu abú Hamzy Muhádžira, známého také pod jménem Ajjúb Masrí, žádné důkazy.

Příliv zahraničních bojovníků do Iráku však jen za uplynulý měsíc poklesl o dvacet procent. Zatímco loni jich do země měsíčně přišlo okolo 110, letos je to průměrně 50 bojovníků za měsíc. Na vině jsou i rozpory mezi povstaleckou organizací. Někteří rebelové se postavili proti Masrího vedení a vytvořili odštěpenecké skupiny.

Odchod vůdce irácké Al-Kajdy potvrdil listu Washington Post i šéf organizace ve Fallúdži. Abdullah Ansárí řekl, že Masrí odešel do Afghánistánu přes Írán a není jasné, zda a kdy se vrátí. Za svého nástupce určil Abú Chalíla Súrího. Irácké služby se domnívají, že Masrí a více než desítka jeho pobočníků odešli z Iráku v půlce června. Američané o tom žádné důkazy nemají.

Zlepšení bezpečnostní situace v Iráku chválil ve čtvrtek americký prezident George Bush. Potvrdil, že Washington zkrátí dobu působení svých vojáků v zemi ze současných patnácti měsíců na dvanáct. V Iráku zůstává na 147 000 amerických vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám