Hlavní obsah

Při protestech proti izraelské bezpečnostní bariéře byl zastřelen chlapec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Devítiletý palestinský chlapec zahynul v úterý večer při protestech proti bezpečnostní bariéře budované Izraelem na západním břehu Jordánu. Podle palestinských zdrojů jej zasáhla kulka ze zbraně izraelského vojáka. Izraelská armáda se k incidentu zatím nevyjádřila, vyšetřuje jej.

Foto: Nayef Hashlamoun , Reuters

Izraelský voják buduje bezpečnostní bariéru v Hebronu

Článek

Devítiletý Hamada Mussa byl zasažen střelou při protestech u vesnice Na´alin nedaleko Ramalláhu. Obyvatelům vadí, že izraelská armáda zablokovala hlavní silnici do vesnice a nahradila ji tunelem pod izraelskou kontrolou.

Okolnosti, za nichž chlapec zahynul, se teprve šetří. Protesty byly divoké, jeden z hlídkujících příslušníků pohraniční policie byl zasažen kamenem do oka.

Podle demonstrujících mění bariéra a tunel vesnici Na´alin v druh vězení. Izrael stavbu obhajuje z bezpečnostních důvodů.

Izrael zasahuje proti demonstracím tvrdě. V úterý ale byl suspendován podplukovník Omri Bruberg, který nařídil zahájit palbu gumovými projektily do spoutaného Palestince se zavázanými očima.

Izraelský soud rozhodl: část bariéry se přesune

Izrael buduje bezpečnostní bariéru tvořenou betonovou zdí a ostnatým drátem podél hranice s Předjordánskem v délce kolem 700 kilometrů, aby zabránil palestinským radikálům v útocích na svém území. Zatím je dokončeno asi 400 kilometrů. Kritizují ji nejen Palestinci, ale také OSN i izraleské nevládní organizace, protože Palestincům výrazně komplikuje život. Navíc stojí na palestinských územích.

I izraelský soud rozhodl, že se bude muset část bariéry v délce 2,4 kilometru u města Kalílija strhnout. Důvodem je mimo jiné, aby palestinští zemědělci z vesnic Falamíja a Džajjús měli opět volný přístup ke 260 hektarům svých pozemků. Právě oni se se žádostí o zrušení bariéry obrátili na izraelský nejvyšší soud. Nový plot vznikne blíže k území Izraele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám