Hlavní obsah

VIDEO: Na sérii atentátů v Iráku se podílely i tři sebevražedkyně

BAGDÁD
Aktualizováno

Nejméně 68 mrtvých a téměř 300 zraněných si vyžádala pondělní série sebevražedných útoků v irácké metropoli Bagdádu a v Kirkúku na severu země. V Bagdádu se oběťmi stalo nejméně 30 šíitských poutníků. Atentáty na ně spáchaly během půl hodiny tři sebevražedkyně. Dalších 83 lidí zranily.

Foto: Mahmoud Raouf Mahmoud , Reuters

Šíitští poutníci ve zlaté mešitě v Kázimíji.

Článek

Atentáty byly spáchány v sunnistké čtvrti Karráda, kterou procházeli poutníci mířící do zlaté mešity ve čtvrti Kázimíja na severu metropole.

Útoky se zdařily navzdory zvýšeným bezpečnostním opatřením, které měly ochránit šíity, kteří se rozhodli uctít mučednickou smrt imáma Músy Kázima, jenž zemřel v bagdádském vězení na otravu v roce 799. Už v neděli ozbrojená skupina postřílela na jižním předměstí Bagdádu sedm poutníků.

Šíitští poutníci se pravidelně stávají terči útoků radikálních sunnitů. Vyznavači sunnitské větve islámu považují šíity za odpadlíky od víry.

Nejtragičtější následky měly násilnosti během šíitské pouti ke zlaté mešitě v roce 2005, kdy zahynulo přes 900 lidí. Mezi poutníky na jednom z mostů vypukla panika po rozšíření zprávy, že v davu jsou sebevražední atentátníci. Lidé se utopili nebo je ušlapal dav.

Další atentáty 

Čtvrtý sebevražedný atentát byl spáchán v Kirkúku. Jeho obětí se stalo nejméně 38 lidí, kteří se účastnili masové demonstrace proti podobě nového volebního zákona. Na místě bylo nejméně 178 zraněných.

Čtyři lidi také zabila exploze nastražené nálože ve městě Balad Rus v provincii Dijála.

Reklama

Výběr článků

Načítám