Hlavní obsah

Husajnův náměstek na útěku vyzval k povstání proti USA

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Televize Al-Arabíja zveřejnila zvukovou nahrávku, na níž má náměstek někdejšího iráckého prezidenta Saddáma Husajna vyzývat Iráčany k povstání proti Američanům v jejich zemi. Izzat Ibráhím Dúrí je nejvyšším představitelem Husajnova režimu, který je stále na útěku.

Článek

Hlas na záznamu vyzývá povstalce, aby rozhodujícího vítězství dosáhli ještě letos a na protivníka útočili ze všech stran a kdekoliv. Prezidenta USA George Bushe zase vybízí, aby "ukončil experiment trvající přes pět let“ a zveřejnil úplný výčet amerických ztrát.

Dúrí, který byl za Saddámovy vlády místopředsedou Rady revolučního vedení, zaujímá 6. příčku na seznamu 55 nejhledanějších představitelů Saddámova režimu, který vypracovaly USA. Po invazi do Iráku v březnu 2003 byl tento seznam v podobě hracích karet předán americkým vojákům v Iráku.

Na Dúrího (trefový král), nebo informace vedoucí k jeho zadržení, vypsaly USA v listopadu 2003 odměnu ve výši deseti miliónů dolarů. Později se objevovaly různé informace. Podle některých byl Dúrí zabit, podle jiných se skrýval v Sýrii.

Americká armáda Dúrího viní z financování útoků na její vojáky. Dúrí má podle ní přístup k tajným Husajnovým fondům. Loni v září řekl irácký expremiér Ajád Aláví Al-Arabíji, že organizoval tajné schůzky Američanů s Dúrího zástupci. Letos v dubnu Al-Arabíja informovala, že Dúrí byl chycen v severoirácké provincii Saláhaddín. To se nepotvrdilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám