Hlavní obsah

Sebevražední atentátníci zabili desítky branců irácké armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BÁKUBA
Aktualizováno

Při sérii sebevražedných útoků v irácké Bákubě a Mosulu zahynulo v úterý na 40 lidí a desítky osob utrpěly zranění. Oznámily to tamní úřady.

Foto: Reuters

Policista na místě atentátu na tržišti u Bákuby

Článek

Při ranním útoku dvou sebevrahů u brány náborového střediska Saad nedaleko Bákuby přišlo o život 28 mladých mužů a 57 Iráčanů bylo zraněno. Většinu obětí tvořili zájemci o práci v armádě. Druhý atentátník zaútočil na témže místě jako první, ale v době, kdy se tam už sbíhali lidé, aby pomohli obětem prvního výbuchu.

Odpoledne otřásly atentáty také severoiráckým Mosulem. Při prvním z nich vybuchla bomba poblíž policejního auta v západní části města a zabila čtyři civilisty. Po půlhodině zahynulo sedm civilistů a jeden policista při sebevražedné akci atentátníka ve východní čtvrti města.

Bákubá je správní středisko provincie Dijála. Irácké ministerstvo vnitra v neděli oznámilo, že armáda chystá poslední z velkých ofenziv proti Al-Kajdě a že cílem bude právě Dijála.

Vojsko s pomocí místní domobrany podobně proti Al-Kajdě a místním milicím zakročilo v provinciích Majsán a Basra jižně od Bagdádu a v Ninive v severním Iráku. Chystané ofenzivy v Dijále se zúčastní i američtí vojáci.

Irácká armáda má nyní kolem půl miliónu vojáků a její schopnost zajistit bez cizí pomoci bezpečnost v zemi rozhodne o dalším stahování zahraničních vojáků. Podle armády klesl v Iráku v červnu počet útoků ve srovnání s týmž obdobím loňského o 85 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám