Hlavní obsah

V Turecku obžalovali desítky lidí z příprav státního převratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISTANBUL

Hlavní turecký prokurátor v pondělí oznámil, že obžaloval 86 osob z vytvoření teroristické skupiny a z přípravy státního převratu. Mezi obviněnými jsou podle médií bývalí armádní důstojníci a novináři.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

Všichni jsou obviněni z vytváření teroristické skupiny nebo z členství v ní a z podněcování veřejných nepokojů s cílem svrhnout konzervativní vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Justiční zdroje neuvedly, kdo je mezi obviněnými, ale podle médií to jsou většinou bývalí armádní důstojníci a novináři.

Obžalovaní byli zadrženi v rámci vyšetřování ultranacionalistické skupiny, při němž policie loni našla v domě jednoho z armádních důstojníků v Istanbulu skrýš s ručními granáty.

Mezi osobami zadrženými počátkem měsíce mají být i dvou vysloužilí generálové a další armádní činitelé.

Armádní převraty v Turecku

V minulých 50 letech armáda provedla již čtyři státní převraty, když se domnívala, že stabilita republiky je v ohrožení. Poslední převrat uskutečnila v roce 1997, kdy odstavila od moci vládu, kterou považovala za příliš islamistickou a kterou obviňovala z populismu a nátlakových zákulisních intrik proti příslušníkům zbytku politické scény.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám