Hlavní obsah

Britské vojáky vyšetřují, že nutili 14letého Iráčana k orálnímu sexu

ČTK, aš, Novinky, Independent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britské ministerstvo obrany potvrdilo, že v sobotu zahájila Královská vojenská policie vyšetřování obvinění, že britští vojáci nutili zadrženého 14letého iráckého chlapce k orálnímu sexu. Případ se podle tvrzení nyní už devatenáctiletého mladého muže stal na vojenské základně Camp Breadbasket u Basry v květnu 2003. Irák na britské ministerstvo obrany podal žalobu.

Článek

Nyní devatenáctiletý mladík, který je označován jako Hasan, byl dopaden, když se se svým komplicem pokoušel ukrást krabice s mlékem z centra pro distribuci potravin. Podle svých slov byl bit a donucen se svléknout . Pak jej vojáci nutili, aby si chlapci sedli na sobě na klín. „Užívali si, jak nás ponižují a zneužívají. V tu chvíli jsem si přál být mrtvý,“ uvedl Hasan. „Pak mě posadili vedle Tárika a byl jsem donucen vzít Tárikův penis do úst.“

Kvůli jednání britských vojáků na základně Camp Breadbasket v květnu 2003 už proběhlo několik šetření. Nejednalo se však nikdy o skutečné sexuální násilí, vždy bylo pouze předstírané. Vojáci například dali Iráčany zadržené při rabování do sítě a tu zavěsili na vysokozdvižný vozík. Další se zase museli svléknout a zaujímat stejné pozice jako při sexu.

Před vojenským soudem se kvůli obviněním z mučení v Iráku ocitlo 21 britských vojáků. Vina byla prokázána jen jednomu, který se přiznal k násilí na vězních.

Odškodnění 83 miliónů korun

Nové informace vyšly najevo jen krátce poté, co se ve čtvrtek britské ministerstvo obrany dohodlo se skupinou Iráčanů, kteří byli v roce 2003 v jižním Iráku biti a mučeni, že jim vyplatí 2,83 miliónu liber (přes 83 miliónů korun) jako odškodnění.

Odškodnění bude rozděleno mezi osm Iráčanů a rodinu Baháho Músy, který zemřel poté, co utrpěl 93 zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám