Hlavní obsah

Libanonští politici ustoupili Hizballáhu, vznikla vláda národní jednoty

BEJRÚT

V Libanonu byla v pátek ustavena vláda národní jednoty, na jejímž složení se dohodli libanonští vůdci. Vláda má 30 členů. Její vznik oznámil dekret podepsaný prezidentem Michelem Sulajmánem a premiérem Fuádem Siniurou. Její jmenování umožnila dohoda s radikálním hnutím Hizballáh, jemuž ostatní politici vyšli vstříc. Do vlády byl jmenován kontroverzní politik Alí Kansú. Prozápadní politici mají v kabinetě většinu, ale opozice má možnost rozhodnutí vetovat.

Foto: Mohamed Azakir , Reuters

Libanonský prezident Michel Sulajmán (vlevo) při jednání s premiérem Fuádem Siniurou

Článek

"Požádal jsem premiéra Fuáda Siniuru, aby přijal jmenování Alího Kansúa do čela jednoho z ministerstev," řekl předseda parlamentní většiny Saad Harírí k poslednímu ústupku. Alí Kansú je bývalý předseda Syrské národní socialistické strany, kterého navrhl Hizballáh. Vládní většina odmítala jmenovat Kansúa z důvodu role jeho strany při násilnostech, v rámci nichž počátkem května v Libanonu zahynulo 65 lidí a téměř 200 bylo zraněno. 

V novém kabinetu, který vznikl na základě dohody mezi libanonskými stranami podepsané 21. května v Kataru, jsou rozdělena křesla následovně: 16 z nich je pro vládní většinu, protisyrskou koalici podporovanou Spojenými státy, 11 pro opozici a tři ministry by měl jmenovat šéf státu.

Prozápadní policici mají většinu, ale opozice obsadila takový počet křesel, že může jejich rozhodnutí vetovat.

Siniura zahájil konzultace s hlavními představiteli libanonské politiky koncem května. Vytvoření kabinetu zejména ztroskotávalo na požadavcích opozičního křesťanského vůdce Michela Aúna a opak na požadavcích opozičního šíitského hnutí Hizballáh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám