Hlavní obsah

Policie obvinila izraelského premiéra z podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelská policie obvinila premiéra Ehuda Olmerta z podvodu a rozšířila vyšetřování jeho údajné korupční kauzy o šetření, zda Olmert v minulosti nežádal duplicitně proplacení cestovních výdajů. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na společné prohlášení policie a prokuratury, vydané po dnešním, již třetím výslechu premiéra.

Foto: Sebastian Scheiner, Reuters

Izraelský premiér Ehud Olmert (Kadima)

Článek

V Olmertově korupčním případu už vypovídal před izraelským soudem americký podnikatel Morris Talansky, který přiznal, že Olmertovi v podobě půjček a sponzorských darů na volební kampaně poskytl v období 15 let, do jeho nástupu do úřadu předsedy vlády, 150 000 dolarů v hotovosti. Dvě třetiny Izraelců si přejí, aby premiér odstoupil, ale ten řekl, že tak učiní, až bude-li obžalován.

Korupční aféra kolem Olmerta hrozila určitou dobu i rozkolem ve vládní koalici. Největší koaliční partner Olmertovy strany Vpřed, Strana práce v čele s Ehudem Barakem, totiž hrozila, že podpoří návrh opozičního bloku Likud na rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb. Olmert toto nebezpečí zažehnal, když slíbil labouristům volbu nového předsedy své strany. Strana práce pak svou podporu návrhu Likudu stáhla.

Podle středeční zprávy izraelské televize se budou primárky ve straně Vpřed konat v polovině září a jejich vítěz pak do listopadu sestaví novou vládu. Deník Haarec napsal, že nynější předseda strany a premiér Ehud Olmert na funkci kandidovat nebude, což Olmert sám zatím nepotvrdil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám