Hlavní obsah

Izrael představil nové špičkové špionážní letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelská armáda ve čtvrtek představila své nejnovější špionážní letadlo. Podle nejmenovaných zdrojů z izraelské obrany je prezentace upraveného obchodního letounu Gulfstream G550 s doletem 12 500 kilometrů odpovědí na současné íránské manévry a testy různých druhů raket.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Gulfstream G550 má dolet 12 500 kilometrů.

Článek

Zástupce izraelského leteckého průmyslu (IAI) ovšem prohlásil, že časová shoda prezentace letounu s íránskými testy je "naprosto náhodná".

Podle agentury AP je nový letoun spojením špičkové výzvědné technologie a elektronických bojových systémů, které jsou dílem izraelského leteckého průmyslu a které byly instalovány do amerického stroje Gulfstream G550.

Tyto stroje provádějí špionážní průzkumy a poskytují komunikační služby bojovým letadlům. Podle agentury Reuters by mohly sehrát zásadní roli při řízení eventuálního izraelského útoku na jaderná zařízení v Íránu.

Gulfstream G550 má dolet 12 500 kilometrů, což mu umožňuje hodiny setrvat nad Íránem a kdekoliv v regionu.

Nová verze rakety Šaháb

Izraelský ministr obrany Ehud Barak zopakoval, že Izrael je připraven postavit se Íránu, jestliže pocítí z jeho strany ohrožení. Dodal, že Jeruzalém už v minulosti dokázal, že neváhá reagovat, jsou-li ohroženy jeho národní zájmy.

Nový letoun Gulfstream G550 může být podle mluvčího IAI Assafa Dargana vyslán do jakéhokoliv místa, jež bude letectvo požadovat. Jiné podrobnosti však neuvedl s poukazem na bezpečnostní hledisko.

Mezi raketami, o jejichž středečních zkušebních testech Írán informoval, byla i nová verze rakety Šaháb-3, která má dolet 2000 kilometrů a je vybavena tunovou konvenční hlavicí. V jejím dosahu je tedy nejen Izrael, ale také Turecko, Rusko, Pákistán a Arabský poloostrov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám