Hlavní obsah

VIDEO: Otestovali jsme další rakety, chlubí se Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán v Perském zálivu otestoval víc než devět raket, o nichž informoval ve středu. Bez dalších podrobností to den poté uvedla íránská státní televize. Íránské síly údajně třetí den v zálivu pokračují v manévrech Velký Prorok. Napětí mezi Teherán a Washingtonem a jeho spojenci trvá.

Foto: Iran tv via Reuters TV, Reuters

Írán otestoval už ve středu devět raket, mezi nimi i střelu Šaháb-3 s doletem 2 000 kilometrů.

Článek

Íránská televize informovala o odpálení raket typu země-moře, země-země i střel moře-země. O počtu odpálených raket agentury nehovoří. Íránská televize pouze bez uvedení konkrétních podrobností sdělila, že rakety byly odpáleny v noci a mají "speciální schopnosti".

V rámci manévrů íránské paralelní ozbrojené síly, revoluční gardy, údajně odpálily také torpédo Hút (persky Velryba). To bylo testováno v dubnu 2006 a je označováno za mimořádně rychlou zbraň, schopnou zasáhnout nepřátelské ponorky.

Zpráva přichází v době rostoucího napětí mezi Teheránem a Washingtonem a jeho spojenci, zejména Jeruzalémem. Írán ve středu oznámil testy devíti raket, včetně střely Šaháb-3 s dlouhým doletem. Generál Hossejn Salámí následně řekl, že v případě napadení ze strany Spojených států a Izraele se bude Írán bránit. „Máme prsty na spoušti a máme stovky, dokonce tisíce střel, které budou vypáleny na předem určené cíle,“ varoval generál.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová následně Írán varovala, že se USA hrozeb Teheránu nezaleknou a budou dál tvrdě požadovat odtajnění íránského jaderného programu a záruku, že Írán nemá válečné ambice. Americký ministr obrany Robert Gates zase uvedl, že poslední íránské aktivity dostatečně obhajují oprávněnost plánu USA umístit ve střední Evropě protiraketový štít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám