Hlavní obsah

Írán se připojil k Turecku a ostřeloval Kurdy na severu Iráku

CNN,
BAGDÁD

Íránské dělostřelecké granáty dopadly ve středu ráno na vesnice na severu Iráku. Jde o oblast, kde údajně operují kurdští separatisté. Potvrdil to úředník z irácké Kurdské regionální vlády v Sulajmaniji, který má na starost bezpečnost.

Článek

Ráno byly zasaženy vesnice na irácko-íránských hranicích v pohoří Kandil. Z oblasti nejsou hlášeny žádné oběti ani zranění.

V této části irácké provincie Sulajmanija má své základny Strana pro svobodný život Kurdistánu. Ta spolupracuje s Kurdskou stranou pracujících, která působí především na jihovýchodě Turecka a podniká útoky na turecké bezpečnostní síly.

Kurdové, kteří usilují o vytvoření samostatného Kurdistánu, chtějí odtrhnout nejen část Turecka, ale také Íránu.

Teherán se tak při boji proti kurdským separatistům připojil k Turecku, které podniká přeshraniční útoky na kurdské separatisty už od prosince. Ty si dosud vyžádaly několik set obětí. Jedna z těchto akcí trvala skoro dva týdny.

Bagdádu turecké výpady na sever země značně vadily, íránské však vzhledem ke vzájemnému napětí bude zřejmě vnímat ještě citlivěji. V osmdesátých letech vedly obě země vleklou válku, Írán navíc podporuje i radikální irácké šíity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám