Hlavní obsah

VIDEO: Írán otestoval raketu dlouhého doletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránské revoluční gardy úspěšně odzkoušely několik raket, mezi nimi i střelu dlouhého doletu Šaháb-3, uvedla tamní státní televize. Oznámení následuje jen den poté, co Írán ústy svého představitele varoval USA před útokem na jaderná zařízení země. Vyžádalo by si to podle Teheránu tvrdou odvetu.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Šaháb-3 (Létavice)

Článek

Shahab-3 byla jednou z devíti raket vypálených z nespecifikované pouštní základny. Raketa má dolet 2 000 kilometrů a je schopná zasáhnout Izrael a ohrozit například Balkán.

Mezi Západem a jeho spojenci na jedné straně a Íránem na straně druhé panují dlouhodobě napjaté vztahy kvůli íránskému jadernému programu. Západ, především Spojené státy, Írán obviňují, že usiluje o výrobu jaderné bomby. To však Írán odmítá s tím, že usiluje o civilní využití jádra.

USA nevylučují, že by v krajním případě Írán vojensky napadly. Spekulace zesílily poté, co Izrael údajně koncem května a začátkem června cvičil své letouny k útoku na tuto zemi.

Teherán: přijde odveta

Poradce íránského vedení Alí Širází v úterý varoval Spojené státy, že útok na íránská jaderná zařízení by vedl k tvrdé odvetě. Terči odvetných útoků by se podle něj staly Izrael i americké vojenské lodě v Perském zálivu. Postiženy by tak byly americké zájmy v oblasti, zejména vývoz ropy. Írán už dříve pohrozil blokádou Hormuzského průlivu.

Iránské islámské revoluční gardy

Revoluční gardy byly zformovány v roce 1979 za islámské revoluce, při níž byl svržen šáh Réza Páhlaví a moci se chopily duchovní. Původně se jednalo o sílu loajální ajatolláhovi Chomejnímu. Jejich úkolem bylo chránit revoluci a teokratický stát, měly zajišťoval ochranu hranic i státu proti vnějšímu i vnitřnímu nepříteli. Posléze se z nich vytvořila druhá armáda v zemi, protože mají své vlastní pozemní, vzdušné u námořní síly i rozvědku. Za občanské války v Libanonu cvičily Hizballáh. Za války Iráku s Íránem prováděly útoky lidských vln. USA je označily v srpnu 2007 za teroristickou organizaci kvůli akcím v Iráku a v Afghánistánu i kvůli podpoře teroristických skupin, jako je libanonský Hizballáh.

Spojené státy zase oznámily rozšíření ekonomických sankcí na další íránské představitele, které podezřívají z podílu na nukleárním programu. Je mezi nimi i přední expert v oboru na ministerstvu obrany Mošen Mahabadí a tři společnosti působící ve zbrojním průmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám