Hlavní obsah

Írán pohrozil odvetným útokem na Izrael a americké lodě

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Vysoký íránský představitel Alí Širází varoval Spojené státy, že útok na íránská jaderná zařízení by vedl k tvrdé odvetě. Terči odvetných útoků by se podle něj staly Izrael i americké vojenské lodě v Perském zálivu. Postiženy by tak byly americké zájmy v oblasti, zejména vývoz ropy. Írán už dříve pohrozil blokádou Hormuzského průlivu.

Článek

„První americký úder na Írán by mohl sežehnout americké životní zájmy ve světě,“ řekl poradce nejvyššího íránského vedení Alí Širází. „Tel Aviv a americká flotila v Perském zálivu by mohly být cíli, které budou zasaženy,“ dodal ještě Širází, který radí ajatolláhu Chameneímu v otázce námořních jednotek íránských Revolučních gard.

Jeho tvrdá slova jsou reakcí na stále sílící hrozby náletu na íránská jaderná zařízení. „Sionistický režim tlačí na představitele Bílého domu, aby napadli Írán. Jestliže by se dopustili takové hlouposti, Tel Aviv a americké lodě v Perském zálivu by byly prvními cíli a byly by sežehnuty po drtivé odpovědi Íránu.“

Izraelské letectvo nedávno cvičilo nálety na vzdálené cíle. Americký prezident George Bush sice zdůrazňuje, že dává přednost diplomatickému řešení, ale dodává, že nevylučuje vojenskou akci. K podobným akcím Širází dodává: „Íránský národ si nenechá vyhrožovat. Íránský národ je národ věřících, kteří věří v džihád a mučednictví. Žádná armáda světa se s nimi nemůže srovnávat.

Írán se odmítá vzdát svého jaderného programu a obohacování uranu, ale zdůrazňuje, že mu jde jen o výrobu paliva pro jaderné elektrárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám