Hlavní obsah

Izrael si vymění zajatce s Hizballáhem, spekuluje se o návratu unesených vojáků

JERUZALÉM

Izrael v pondělí oznámil podpis dohody o výměně zajatců a ostatků těl bojovníků s libanonským hnutím Hizballáh. O dohodě informoval ještě předtím šéf Hizballáhu Hassan Nasraláh. Izraelci předpokládají, že se na svobodu dostanou i dva vojáci unesení před dvěma lety, kvůli nimž propukla válka s Hizballáhem.

Článek

Bojovníci Hizballáhu unesli Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva na izraelsko-libanonské hranici 12. července 2006. Izrael pak rozpoutal 34 dny dlouhou válku proti Hizballáhu, v níž zahynulo na 1300 lidí.

Při přepadové akci Hizballáhu zahynulo osm izraelských vojáků. Protože útok doprovázela velká exploze, v Izraeli panoval názor, že nepřežili zřejmě ani Goldwasser s Regevem. Hizballáh nikdy nepodal věrohodné důkazy, že oba jsou naživu, i když to několikrát opakoval.

Není tedy jasné, zda budou oba vojáci propuštěni, nebo budou předána jejich těla. Izrael má podle smlouvy propustit pět libanonských vězňů a předat ostatky zhruba 200 Libanonců, Palestinců a Arabů, kteří byli zabiti při pokusech proniknout do severního Izraele. V rámci výměny zajatců budou také Izraeli poskytnuty informace o nezvěstném izraelském letci Ronu Aradovi.

K dohodě se za přispění nejmenovaného německého vyjednavače vyslaného OSN dospělo v neděli. Podle prohlášení kabinetu realizace dohody závisí na provedení dalších kroků. Co jimi má na mysli, vláda však neupřesnila. Podmínka se však může týkat faktu, že oba vojáci už nejsou naživu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám