Hlavní obsah

Spojené arabské emiráty smazaly Iráku dluhy

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Spojené arabské emiráty odpustily Iráku veškeré dluhy, které u nich měl. S úroky a nedoplatky se jednalo o téměř sedm miliard dolarů (přes sto miliard korun).

Foto: WAM/Handout, Reuters

Irácký premiér Núrí Málikí (vlevo) s dubajským vládce šejkem Muhammadem bin Rašídem Maktúmem

Článek

Emiráty krok oznámily v souvislosti s návštěvou iráckého premiéra Núrího Málikího. Stát v Perském zálivu rovněž jmenoval nového velvyslance v Iráku, což má pomoci prolomit diplomatickou izolaci Bagdádu.

K zlepšení diplomatických vztahů s Irákem vyzvaly své arabské spojence Spojené státy. Samotné sunnitské vlády sousedských zemí si však uvědomují potřebu napravení vztahů s šíitskou administrativou Iráku samy. Dojem na ně udělaly nedávné zátahy irácké vlády proti šíitským milicím, zejména Mahdího armádě Muktady Sadra.

Irák oznámil, že očekává také brzkou návštěvu jordánského krále Abdullaha. Ten by byl první hlavou arabského státu, který zemi od americké invaze v roce 2003 navštíví.

SAE své zástupce z Iráku odvolaly kvůli špatné bezpečnostní situaci, stejně jako další státy.

Irácký dluh byl za poslední tři roky snížen o zhruba 66,5 miliardy dolarů (asi bilión korun), vyjma odpustku emirátů. Z něho Pařížský klub 19 nejrozvinutějších zemí světa Iráku odpustil dvě třetiny. Irák stále dluží na 80 miliard dolarů (1,2 biliónu korun). Mezi největšími věřiteli jsou Saúdská Arábie a Kuvajt.

Reklama

Výběr článků

Načítám