Hlavní obsah

New Yorker: USA chtějí do konce roku připravit útok na Írán

CNN, ČTK, aš, Novinky,. New Yorker,
WASHINGTON

Vláda prezidenta George Bushe zintenzivnila přípravy na válku s Íránem. Podle reportéra časopisu The New Yorker na její přípravu uvolnil Kongres 400 miliónu dolarů. Ty jsou určené především na tajné operace v Íránu a podporu íránské opozice. USA považují Írán za součást osy zla. Teherán odmítá ukončit svůj jaderný program, o němž tvrdí, že je mírový.

Článek

Bílý dům, tajná služba CIA i ministerstvo zahraničí odmítly zprávy reportéra Seymoura Hershe komentovat. "CIA podle zákonů nekomentuje obvinění týkající se tajných operací,“ uvedl mluvčí organizace Paul Gimigliano.

Americký prezident George Bush i viceprezident Dick Cheney odmítli na začátku roku zjištění amerických tajných služeb, že Írán už před pěti lety ukončil vojenský jaderný program a dále jej nerozvíjí. Bush tvrdí, že při řešení íránského jaderného programu „upřednostňuje diplomacii“, ale všechny možnosti řešení jsou "stále otevřené".

Podle Hershe chce Bush připravit vše pro útok na Írán ještě před svým odchodem z funkce na začátku příštího roku. Novinář ale netvrdí, že operace bude do té doby zahájena. Tu může klidně zahájit i jeho nástupce, pokud by se jím stal republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain Ten loni na setkání veteránů dokonce zpíval Bombardujte Írán.

Peníze už jsou k dipozici

V článku vycházel Hersch z informací, který získal z Kongresu, armády, z tajných služeb i od bývalých vojáků a agentů. Hlavní informací bylo především schválení 400 miliónů dolarů na tajné operace v Íránu.

Podle Hersche je plánem USA vyvolat v Íránu chaos, k čemuž už měly přispět především akce kurdských separatistů na severozápadě země, ale také květnový atentát na mešitu v Širázu.

Irák nebude předmostím útoku na Írán

Americký velvyslanec v Iráku Ryan Crocker ale popírá, že by Irák sloužil jako předmostí k útoku na Írán. „Mohu říci, že americké síly neoperují za hranicemi Iráku - ani v Íránu ani jinde,“ řekl.

Irácký premiér Núrí Málikí při jednání s Teheránem také přislíbil, že z území Iráku nebude podniknut útok na Írán.

Napětí mezi Íránem a Izraelem roste

Minulý týdne podnikl velké vojenské cvičení Izrael, které bylo pojato jako nácvik případného úderů na irácké jaderné zařízení v Natanzu. Byla při něm použita i tankovací letadla a vzdálenost, na kterou se útok nacvičoval, odpovídal přibližné vzdálenosti Izraele od Natanzu.

Íránský soud vynesl v sobotu rozsudek smrti nad 43letým Íráncem, jenž byl obžalován ze špionáže pro Izrael. "Alí Aštari, jenž byl obviněn ze špionáže pro sionistický stát a pro (izraelskou) rozvědku Mosad, byl odsouzen k trestu smrti," citovala íránská agentura ISNA z rozsudku. Aštari se k obviněním přiznal a požádal o milost.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush nevyloučil útok na Írán

Americký prezident George W. Bush v pondělí v rozhovoru pro televizní stanici NBC připustil možnost útoku na Írán. Došlo by k němu v případě, že Teherán...

Výběr článků

Načítám