Hlavní obsah

Při pumovém útoku v Bagdádu desítka mrtvých, včetně čtyř Američanů

– BAGDÁD

Nejméně deset lidí bylo v úterý zabito a desítka dalších utrpěla zranění při pumovém útoku v budově místní radnice bagdádské čtvrti Sadr. Mezi oběťmi jsou i čtyři Američané, dva vojáci a dva vládní pracovníci. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na iráckou policii, americkou armádu a velvyslanectví USA v Bagdádu.

Foto: Stringer, Reuters

Útočník nálož odpálil v budově radnice ve čtvrti Sadr. Ilustrační foto

Článek

Exploze otřásla dopoledne budovou radnice ve čtvrti, která je baštou ozbrojenců šíitského duchovního Muktady Sadra v irácké metropoli. Na radnici se podle agentury AFP právě konaly doplňující volby nových členů samosprávy. Přítomni tam byli i američtí vojáci, kteří na volební proces dohlíželi.

Armáda Spojených států oznámila, že při útoku sebevražedného atentátníka byli zabiti také dva její příslušníci. Mluvčí americké ambasády sdělila, že o život přišli o i dva vládní pracovníci, kteří jako civilisté pracovali pro ministerstvo zahraničí a ministerstvo obrany.

Podle irácké policie zahynulo při výbuchu nejméně šest iráckých civilistů a desítka dalších utrpěla zranění.

Američané proti sebevražedkyním s náložemi

Úřady vyšetřují, kdo za útokem stojí. Američané však nezávisle na tom reagují na trend sebevražedných útočnic, které mohou za nejtragičtější bombové útoky v posledních měsících. Americká armáda vytvořila program „Dcery Iráku“, protějšek „Synů Iráku“. V jeho rámci cvičí ženy na vyhledávání útočnic.

Zatímco loni ženy v Iráku uskutečnily nejméně osm pumových útoků, za necelých šest měsíců letošního roku je jich už dvacet. V neděli v Bákubě zabila sebevražedkyně s náložemi nejméně 16 lidí a dalších 40 zranila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám