Hlavní obsah

Evropská unie uvalila na Írán další sankce

– LUCEMBURK
Novinky, BBC, rei

Evropská unie v pondělí schválila další sankce vůči Íránu. Jejich součástí je i avizované zablokování evropských účtů banky Melli. Sankce jsou reakcí unie na pokračující íránský jaderný program a neochotu Teheránu nechat jeho průběh v plném rozsahu monitorovat zahraniční pozorovatele. Západ se obává, že Írán usiluje o vybudování atomové bomby.

Článek

Opatření zejména zastaví operace poboček íránské státní banky v Londýně, Hamburku a Paříži. Součástí sankcí je rovněž zařazení dalších lidí a organizací na seznam, který účastníkům blokuje konta a znemožňuje přístup k unijním vízům.

Opatření unie navazující na sankce přijaté OSN v roce 2006 mají přinutit Teherán k pozastavení obohacování uranu. Írán tvrdí, že v tom bude pokračovat, přičemž jsou všechny obavy liché, neboť program je mírový. Západ se ale obává, že Teherán staví atomovou bombu.

Spojené státy na zpřísnění unijních sankcí apelovaly několik měsíců. Evropská sedmadvacítka o nich rozhodovala od května. Čekala ale na výsledky cesty šéfa zahraniční politiky EU Javiera Solany do Íránu. Ten v polovině června Teheránu nabídl spolupráci s Brity, Číňany, Francouzi, Němci, Rusy a Američany. Zmíněné strany marně nabízely technologické inovace výměnou za zastavení obohacování uranu. Íránský jaderný mluvčí vyvrátil, že by Solana v Teheránu zastavení programu požadoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám