Hlavní obsah

Do poslední chvíle před příměřím se v Gaze bojovalo

JERUZALÉM/GAZA

Půlroční příměří mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás začalo platit ve čtvrtek v pět hodin ráno. Izraelský premiér Ehud Olmert ale varoval, že je křehké. Do poslední chvíle probíhaly střety. Pouhou hodinu před začátek příměří izraelská raketa zabila ozbrojeného palestinského radikála.

Článek

Ve středu dopadlo na Izrael 40 palestinských raket Kásám a Izrael podnikl odvetné nálety. K některým z těchto útoků se přihlásil Islámský džihád, který přitom prohlásil, že dohodu nebude torpédovat. Podle něj ale bylo středeční ostřelování odvetou za úterní izraelský útok, při němž přišlo o život několik jeho členů.

„Budeme respektovat příměří, ale jestliže je izraelská strana poruší, Islámský džihád si vyprošuje právo kdykoli na to odpovědět,“ sdělil vysoký představitel hnutí Chálid Báš

Podmínky dohody

Dohoda, kterou dojednal Egypt, má zajistit zpočátku nejméně třídenní absolutní klid zbraní, postupně zmírnit izraelskou ekonomickou blokádu Gazy a vést k vyjednávání o výměně vězňů. Izrael má postupně otvírat silniční hraniční přejezdy mezi pásmem Gazy a svým územím.

V neděli pak mají být obnovena vyjednávání o propuštění vojáka Gilada Šalita, který je v zajetí v pásmu Gazy od června roku 2006. Hamás za jeho vydání žádá, aby Izrael propustil na 450 svých členů vězněných v Izraeli.

Palestinec vyhlíži z domu poškozeného při bojích v Rafahu. foto: ČTK/AP

Obě strany ale také daly najevo skepsi, zda příměří vydrží. Otázkou je, zda Hamás má takovou sílu, aby udržel na uzdě menší radikální hnutí, zejména když se příměří netýká Západního břehu Jordánu. Panují obavy, zda se dokáží radikálové udržet a nereagovat na případné palestinské střety na Západním břehu Jordánu.

Dlouho nevydrželo ani příměří dojednané v prosinci 2006, kdy pásmo ještě ovládal umírněnější Fatah. Olmert už zdůraznil, že Hamás je teroristická organizace a své cíle nemění. Nejvyšší představitel Hamásu v pásmu Ismaíl Haníja ale říká: „Příměří přinese stabilitu Izraeli.“ Sám je považuje za úspěch, protože situace Palestinců v pásmu byla kritická díky izraelské blokádě.

Podle agentury AP si boje za rok vyžádaly čtyři sta obětí na palestinské straně a sedm na izraelské

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám