Hlavní obsah

Hizballáh propustí izraelské vojáky, které unesl před dvěma lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Dva izraelští vojáci, které unesl před dvěma lety Hizballáh, budou podle libanonských vojenských zdrojů příští týden předáni Izraelcům. Uvedl to v pondělí libanonský list As-Safir, který citoval izraelský list Ha´arec.

Článek

Ehud Goldwasser a Eldad Regev byli zajati a uneseni bojovníky Hizballáhu 12. července 2006. Hizballáh na ně nastražil past, do které padli, když pronásledovali útočníky Hizballáhu.

Izrael pak v odvetě zahájil válku proti Hizballáhu, při níž podnikal masivní letecké útoky na libanonská města na jihu. Ani následná pozemní ofenzíva však nepřinesla úspěch.

Hizballáh, který vypálil stovky raket na území Izraele, se nepoložil a osvobodit zajaté vojáky se nepodařilo. Boje skončily 14. srpna příměřím, dojednaným za zprostředkování OSN. Zahynulo v nich 1200 Libanonců, většinou civilistů, a 157 Izraelců, převážně vojáků.

Kvůli neúspěchu posléze rezignoval náčelník štábu a další vysocí velitelé.

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh uvedl, že nabídku Izraele na výměnu zajatců přijme.

Izraelské vojenské zdroje byly po útoku přesvědčeny, že oba vojáci byli těžce zraněni a Hizballáh nikdy neposkytl žádný přímý důkaz, že jsou naživu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám