Hlavní obsah

Riceová: Výstavba dalších židovských osad je problém

Právo, DPA, vpl

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v sobotu uvedla, že výstavba židovských osad na okupovaném západním břehu Jordánu je problém.

Foto: Reuters

Šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová.

Článek

„Mám v úmyslu nastolit tuto otázku se všemi izraelskými představiteli," řekla Riceová před zahájením rozhovorů a připomněla, že plán mírového uspořádání mezi Izraelem a Palestinou z roku 2003, tzv. cestovní mapa, počítá se zastavením veškeré výstavby na okupovaných územích, na něž si Palestinci činí nároky.

Šéfka americké diplomacie přicestovala do Izraele v době, kdy židovský stát schválil výstavbu 1 300 nových domů na západním břehu. Palestinská strana záměr odsoudila. O výstavbě v oblasti, kterou izraelská strana považuje za část Jeruzaléma, informovalo minulý měsíc izraelské ministerstvo vnitra. Podle izraelského tisku konkrétní plány výstavby poblíž palestinsko vesnice Bajt Hanína zatím schváleny nebyly.

Palestinský vyjednávač Saíb Irikát nazval oznámení o výstavbě „systematickou politikou ke zničení mírového procesu“. Dodal, že zastavení destruktivní politiky Izraele by „mělo být první bodem“ v agendě americké ministryně zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám