Hlavní obsah

Írán se odmítl vzdát obohacování uranu výměnou za pomoc EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN
Aktualizováno

Vysoký představitel Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana předal v sobotu íránským představitelům nové nabídky, které mají Írán přimět vzdát se technologie obohacování uranu. Íránský vládní mluvčí však hned po zahájení Solanova jednání s šéfem íránské diplomacie oznámil, že Írán obohacování nezastaví.

Foto: Reuters

Íránský ministr zahraničí Manouchehr Mottaki (vlevo) s představitelem EU pro zahraniční politiku Javierem Solanou

Článek

Solana jedná v Teheránu s íránským ministrem zahraničí Munúčehrem Mottakím a má se sejít rovněž s íránským hlavním vyjednávačem v otázkách jaderné problematiky Saídem Džalílím.

Nabídka, kterou připravilo pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo, je obnovenou verzí podobného pokusu z roku 2006. Írán jej tenkrát odmítl. I tentokrát jde o návrh spolupráce v mnoha civilních oblastech, jako je letectví, energetika, výměna moderních technologií a také zemědělství. Teherán se výměnou má vzdát obohacování uranu, které je využitelné i ve zbrojení.

Írán si ale přístup k této technologii brání s tím, že na ni má nárok, a že ji hodlá využít výhradně pro energetické účely. Potvrdil to dnes vládní mluvčí Gholámhosejn Elham, když řekl, že "obsahuje-li nabídka požadavek zastavení obohacování, pak o tom Írán nehodlá ani jednat".

Solana nový návrh považuje za velmi velkorysý, ale od cesty, na níž ho doprovází zástupci stálých členů RB OSN a Německa, si podle svých slov "neslibuje zázraky" trvající podezření, že pracuje na jaderné zbrani, uvalila OSN na Írán už trojí sankce.

Bush postoj kritizoval

Americký prezident George Bush v Paříži vyslovil nad novým odmítnutím Íránu zklamání. Vyslovil naději, že se Spojeným státům přes nynější potíže podaří dojednat bezpečnostní dohodu s Irákem.

Jeho francouzský hostitel Nicolas Sarkozy na společné tiskové konferenci kromě jiného vyzval k pokračování ratifikaci lisabonské smlouvy o Evropské unii přes její čtvrteční odmítnutí v Irsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám