Hlavní obsah

Unesený izraelský voják žije, směl napsat rodičům

JERUZALÉM

Nedávné informace vedení palestinského radikálního hnutí Hamás i prohlášení amerického exprezidenta Jimmyho Cartera, podle nichž je unesený izraelský voják Gilad Šalit v pásmu Gazy naživu, jsou zřejmě pravdivé. Potvrzuje to dopis, který od syna dostala Šalitova rodina.

Foto: Profimedia.cz

Unesený izraelský voják Gilad Šalit (v popředí)

Článek

Vojákův otec potvrdil, že poznal synovo písmo. Dodal, že dopis je čerstvého data. Šalit v něm prosí o brzké propuštění a záchranu svého života. Šalitovi už dříve obdrželi od syna dva dopisy a jednu audionahrávku.

Šalita unesli palestinští militantní rebelové z Gazy při přeshraničním izraelském výpadu v červnu 2006. Další dva vojáci při tom zemřeli. Následné bombardování a invaze teritoria izraelskými jednotkami Galitovi svobodu nepřinesly.

Letos v březnu oznámil vůdce palestinského Hamásu Chálid Mišál, že 21letý voják je naživu a je o něj dobře postaráno. Krátce nato řekl americkému exprezidentovi Jimmy Carterovi, že Šalit bude moct napsat dopis rodině. Pondělní dopis měl být rodičům zaslán přes Carterovo centrum v Ramalláhu.

Naděje na Šalitovo propuštění však nerostou. Hamás nadále výměnou požaduje osvobození 450 Palestinců, které Izrael vězní.

Izrael v současnosti prostřednictvím Egypta vyjednává s Hamásem o příměří. Avizoval, že se žádná dohoda neobejde bez Šalitova propuštění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám