Hlavní obsah

Americký voják obracel Iráčany na křesťanství

Novinky, CNN, rei
BAGDÁD

Příslušník americké námořní pěchoty v Iráku si vysloužil suspenzaci za to, že při službě na kontrolním stanovišti rozdával míjejícím lidem mince s biblickými verši. Jeho konání pobouřilo občany irácké Falúdže.

Článek

Zpravodajská stanice CNN citovala slova z některých mincí. „Kde strávíte věčnost?“ stálo na jedné, zatímco na jiné byla citace z Janova evangelia: „Neboť tak Bůh miloval svět, že Syna svého jednorozeného dal, aby každý, kdož věří v něho, nezahynul, ale měl život věčný.“ (překlad Kralické bible - pozn. red.).

„Záležitostí se zabýváme. Ceníme si vztahu s místními obyvateli a jejich obavy sdílíme,“ řekl armádní mluvčí. Americká armáda podobné angažování nedovoluje.

Případ je během pár dní druhým, jenž pobouřil náboženské cítění Iráčanů. Před časem vyšlo na povrch, že jeden americký voják používal svatou knihu Korán jako terč při cvičných střelbách. Vedení armády se za to veřejně v Bagdádu omluvilo. Politování vyjádřil i americký prezident George Bush.

Většina obyvatel Falúdže jsou sunnité. Město bylo na úvod války v Iráku místem tvrdých střetů Američanů, povstalců loajálních exprezidentovi Saddámu Husajnovi a mezinárodních sil sítě Al Kajda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám