Hlavní obsah

USA vězní v Iráku děti bez soudu déle než rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Organizace Human Right Watch (HRW) bojující za ochranu lidských práv ve středu kritizovala americkou armádu v Iráku, že zadržuje nezletilé a dokonce děti ve vazbě déle než rok bez obvinění a soudu. Organizace to uvedla ve své středeční zprávě a vyzvala armádu, aby tyto zajatce popustila. HRW přitom nepopírá, že mnozí nezletilí se mohli podílet na útocích.

Článek

Human Rights Watch vyzvala armádu, aby propustila všechny děti, které zadržuje déle než rok, a u dalších zdržovaných v brzkém termínu prověřila oprávněnost vazby. Současně vyzvala, aby armáda umožnila případy prošetřit nezávislým právním poradcům a nezletilým umožnila návštěvy rodinných příslušníků.

Desetiletí vězni

HRW s odvoláním na americké vojenské zdroje uvedla, že k letošnímu 12. květnu bylo zadržováno 513 nezletilých Iráčanů kvůli "velké hrozbě pro bezpečnost“. Od roku 2003 bylo zadrženo asi 2400 dětí. Některým bylo jen deset let. V současné době je mezi zadržovanými osm třináctiletých dětí, potvrdil major americké armády Matthew Morgan.

K délce zadržování mladistvých HRW uvedla: "Uváděná průměrná délka zadržování dětí je přes 130 dní, ale některé děti byly zadržovány i déle než rok bez obvinění a soudu. To je v rozporu dokonce i s přijatým ustanovením bývalé prozatímní správy Iráku. Ta uvádí, že každá osoba mladší osmnácti let musí být do dvanácti měsíců od zadržení na svobodě."

Výzvy HRW

Organizace HRW současně kritizovala dvojí tvář americké politiky a poukázala na její licoměrnost. "V konfliktech, v nichž nebyly přímo angažované, byly Spojené státy vůdčí silou, která pomáhala dětským vojákům v resocialisaci. Tato vůdčí role naneštěstí chybí v Iráku,“ uvedla Clarissa Bencomová, která se v HRW věnuje problematice dětí na Blízkém Východě. Ukázala tak, že pod tlakem vzbouřenců armáda ztrácí svůj punc nositelů svobody.

"Naprostá většina po měsíce zadržovaných dětí chřadne měsíce v americké vazbě. Spojené státy by jim měly zajistit okamžitý přístup k právníkům a nezávislé právní posouzení jejich zadržování,“ dodala Bencomová.

HRW kritizuje i podmínky, v nichž jsou nezletilí zadržováni v táboře Vamp Cropper u Bagdádu. Jeden 17letý mladík byl například uškrcen jiným zadržovaným nezletilým.

Další kritika směřuje i k předávání dětí iráckým úřadům, protože v iráckých vězeních jim hrozí, že budou zneužívány. Před tím varovala i OSN.

Armáda kritiku odmítá

Velení koaličních sil v Iráku hájilo svůj postup a zprávu HRW odmítlo. Major Matthew Morgan sdělil, že HRW žádá koaliční síly o něco, "co už je v Iráku běžnou praktikou".

Zpochybnil i uváděná čísla. Podle něj je v současnosti počet zadržovaných nižší než pět set. Zdůraznil, že od loňského léta, kdy bylo zdržováno tisíc dětí, počet poklesl.

Podle Morgana není nyní zadržováno žádné dítě déle než 12 měsíců a většina je jich propouštěna do půl roku. Doplnil, že nezletilí jsou záhy po zadržení vyslechnuti . Podle něj mají i "omezený kontakt“ s rodinou. Zdůraznil že, "zadržování a vazba dětí musí být použita jako poslední z opatření a jen na adekvátní krátkou dobu“.

Z Morganova vyjádření ale jasně plyne, že některé děti skutečně byly bez soudu a obvinění zadržovány po dlouhou dobu a že v mnoha aspektech má HRW pravdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám