Hlavní obsah

Libanon hlásí dohodu stran, prezident může být zvolen tento týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAUHÁ
Aktualizováno

Dva soupeřící libanonské tábory, vládní prozápadní většina a prosyrská opozice, údajně dosáhly dohody, jež by měla ukončit 18 měsíců trvající politickou krizi v Libanonu. Podle agentury Reuters, která se odvolává na sdělení obou doposud znepřátelených stran, došlo k dohodě při jednáních v katarském Dauhá.

Foto: Jamal Saidi , Reuters

Zástupci libanonských stran uzavřely dohodu v katarském Dauhá.

Článek

K rozhovorům obě strany přiměli vyjednávači Ligy arabských států (LAS). Průlom v jednáních přinesla dohoda o pravidlech pro parlamentní volby v příštím roce a rozdělení moci, díky níž má opozice přestat blokovat volbu prezidenta. Ten by podle opozičního poslance Alího Hasana Chálíla měl být zvolen ve čtvrtek či v pátek.

Země je bez prezidenta od konce loňského roku. Vláda Fuáda Siniory a opozice se dávno shodly, že příštím prezidentem by měl být armádní velitel Michel Sulejman, neshoda panovala ohledně složení vlády.

Hizballáh a jeho spojenci původně požadovali třetinu vládních křesel. Nakonec získal víc. V nové vládě má mít 11 ministrů, prozápadní politici o pět víc. Další tři posty přidělí prezident.

Nejhorší střety od občanské války

Politickou krizi mezi prozápadním a prosyrským táborem v Libanonu vyvolal před více než rokem odchod bloku vedeného Hizballáhem z vlády národní jednoty. Spustilo to násilnosti a vlnu politických atentátů, při nichž zahynul v prosinci i armádní generál François Hadž.

Bezpečnostní situace je nejhorší od občanské války skončené v roce 1990. Jen za tento měsíc si střety přívrženců frakcí vyžádaly nejméně 65 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám