Hlavní obsah

Bin Ládin opět promluvil, chce pokračování džihádu a osvobození Palestiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin považuje svatou válku za povinnost k osvobození palestinských území. Jeho údajné nejnovější výroky na zvukovém záznamu u příležitosti 60. výročí vzniku Izraele v pátek zveřejnila agentura Reuters.

Článek

Militantní islamisté již dopředu avizovaly bin Ládinovo nové poselství na svých internetových stránkách. Výzva je adresována obyvatelům západních zemí a jde o třetí nahrávku zveřejněnou v tomto roce.

Její zaměření dle analytiků dokazuje, že bin Ládin se stále více přesouvá od tématu odchodu Američanů z Iráku k problematice Palestinců a vzniku jejich samostatného státu. Džihád bude dle bin Ládina pokračovat, dokud bude žít poslední pravověrný muslim a Palestinci se nevzdají ani kousku své půdy. Pravost nejnovější nahrávky se zatím nepodařilo potvrdit.

Již v březnovém projevu spojil Usám bin Ládin boj za odchod Američanů z Iráku s bojem palestinského lidu za samostatný stát. "Nejbližší bitevní pole džihádu, na němž podporujeme naše lidi v Palestině, leží v Iráku. Lidé ve Svaté zemi by měli pocítit velkou boží milost, kterou jim (Alláh) věnoval, a měli by podpořit své bratry mudžáhidy v Iráku,“ prohlásil tehdy.

Usáma bin Ládin

Narodil se v saúdskoarabském Rijádu v rodině bohatého stavitele s úzkými vazbami na saúdskou královskou rodinu. V rozhovoru pro televizní stanici Al Džazíra udal 10. březen 1957 jako datum svého narození.

Byl vychován devótním sunnitou. V 70. letech se poprvé setkal s radikálním učením Muslimského bratrstva. Podle některých zpráv vystudoval inženýrství, podle jiných školu nedokončil. Má také neformální vzdělání v islámské jurisdikci, náboženství v semináři nikdy formálně nestudoval.

Během sovětské invaze do Afghánistánu v 80. letech bin Ládin sponzoroval ozbrojený odpor muslimských mudžahidů. Zásadním se pro něj později stalo setkání s egyptským medikem Ajmánem Zaváhrím, jenž z domovské země uprchl před perzekucí. Zaváhrí se stává bin Ládinovým mentorem a bin Ládin sponzoruje řadu pumových útoků na západní a "zkorumpované muslimské" cíle.

Poté, co jej Saúdská Arábie v roce 1994 zbavila občanství, mu azyl poskytoval Súdán, Pákistán a Afghánistán. Po svržení afghánského vládního hnutí Tálibán Američany v roce 2001 bin Ládin, jehož USA považují za strůjce leteckých útoků na americké půdě v září 2001, uprchl do horské oblasti při pákistánsko-afghánské hranici. 

Téměř dva metry vysoký bin Ládin má údajně tři ženy a jednou se rozvedl. Podle různých zdrojů má 12 až 24 dětí.

Krátce před tím, pohrozil bin Ládin západoevropským státům pomstou za karikatury proroka Mohameda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám