Hlavní obsah

Boje v Libanonu pokračují a šíří se do dalších měst

BEJRÚT

Nejméně jedenáct lidí přišlo o život při bojích v Libanonu v noci na podělí. V horách u Bejrútu se střetly milice šíitského Hizballáhu a provládní drúzské milice Valída Džumbláta. Za pět dnů si boje v Libanonu vyžádaly nejméně 47 mrtvých a dvě stovky zraněných.

Článek

Poslední střety byly zaznamenány v pohoří Čúv. Skončily poté, co se drúzové vzdali, aby zabránili krveprolití. Počet obětí je zatím znám pouze z jediného města, z Čúvajfátu, i když se bojovalo na více místech, takže jich může být více než jedenáct. Obě strany nakonec souhlasily s rozmístěním armády v oblasti.

Střety se také rozšířily do Tripolisu a do údolí Bikáa.

Boje propukly poté, co vláda premiéra Fuáda Siniury označila soukromou telekomunikační síť Hizballáhu za nezákonnou. Vůdce Hizballáhu šajch Hasan Nasralláh tento krok přirovnal k vyhlášení války. Milice Hizballáhu zaútočily na provládní média a poté obsadili západ Bejrútu a začaly pronikat do čtvrtí na jihu.

Premiér Fuád Sinuira už minulý týden vyzval k zásahu armádu, ta však do střetů přímo nevstupuje ani na jedné straně a snaží se spíše bránit v eskalaci konfliktu. I tak ale připomíná situace počátky libanonské občanské války, kde mezi sebou bojovala celá řada skupin, propojených buď vyznáním nebo politickými názory.

Řešení může přinést vojenská vláda

V zásadě stojí na jedné straně opozice v čele se šíitským Hizballáhem a na druhé straně sunnitští Arabové, křesťané a drúzové.

Opozice se snaží vládu přimět k demisi. Kvůli konfliktu se obrátili na Ligu arabských států, aby do země vyslala delegaci, jež by zprostředkovala jednání. Liga s tím souhlasila. Delegaci povede katarský ministr zahraničí. Jednou z variant je, že by vláda odstoupila a zemi by vedli vojáci.

V Libanonu trvá už 16 měsíců politická krize daná snahou Hizballáhu vymoci si větší vliv a změnit současný prozápadní kurz vlády. Hizballáh nesouhlasí se stažením syrských jednotek z Libanonu. Krize se vyostřila, když se nepodařilo zvolit nového libanonského prezidenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám