Hlavní obsah

Libanonská armáda dělá ústupky Hizballáhu, v Bejrútu je klid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Do libanonského Bejrútu, jehož část při několikadenních přestřelkách dobylo hnutí Hizballáh, se vrací klid. Libanonská armáda v sobotu udělala ústupek a vyhlásila opak toho, co požadovala tamní vláda. Hizballáh si podle armády může ponechat telekomunikační síť a ve své funkci může zůstat i šéf bezpečnostní služby na bejrútském letišti, který je s tímto hnutím spojován. Armáda ale požaduje stažení všech ozbrojených skupin z Bejrútu.

Článek

Právě rozhodnutí premiéra Fuáda Siniury, že zakáže soukromou telekomunikační síť a odvolá šéfa bezpečnosti letiště, vyvolala tento týden násilné střety, při kterých podle BBC zemřelo nejméně 24 lidí a desítky dalších byly zraněny.

Ministr sportu a mládeže Ahmad Fatvát podle agentury AFP vyloučil, že by vláda mohla nově zvážit svá rozhodnutí. "Pro vládu by bylo snazší podat demisi, než svá rozhodnutí odvolat," řekl.

Bojovníci Hizballáhu a dalšího šíitského uskupení Amal vyhnali ze západních čtvrtí Bejrútu stoupence sunnitského vůdce parlamentní většiny podporované Západem Saada Harírího. Násilím také přinutili všechny sdělovací prostředky patřící Harírího rodině ukončit vysílání.

Na hlavních třídách Bejrútu jsou ve velkém počtu rozmístěni vládní vojáci. Převážně střeží oficiální instituce jako je sídlo vlády nebo centrální banky. Dostali ale rozkaz nezasahovat do bojů z obav před rozkolem přímo v armádě, která je v Libanonu považována za jedinou instituci, která ještě zůstala pevná a jednotná.

Cizinici utíkají po silnici do Sýrie

Silnice vedoucí na mezinárodní letiště v Bejrútu zůstává zablokována pneumatikami a barikádami z hlíny, které vybudovali bojovníci Hizballáhu. Několik z nich také na silnici hlídkuje. Provoz na letišti se zastavil ve středu a je nadále paralyzován. Opozice je údajně odhodlána udržet silniční blokádu v Bejrútu do té doby, dokud nebude vyřešena mnohaměsíční politická krize.

Cizinci se proto snaží opustit zemi po silnici vedoucí do Sýrie. Turecko a Kuvajt své občany evakuují, případnou evakuaci připravuje i Itálie.

Kvůli násilnostem v Libanonu - podle pozorovatelů nejhorším od skončení občanské války v letech 1975 až 1990 - se bude na výzvu Saúdské Arábie a Egypta v neděli konat v Káhiře krizová schůzka ministrů zahraničí arabských zemí.

Své prostřednictví při hledání východisek z nynější krize v Libanonu nabídla znesvářeným stranám ve své někdejší kolonii Francie. Rozhlasové stranici France Info to řekl francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Jak řekl, pracuje Francie společně s Itálii a Španělskem na návrhu, který by měl přinést uklidnění do libanonské metropole.

Reklama

Výběr článků

Načítám