Hlavní obsah

Výbuch v jemenské mešitě zabil 13 lidí

SANÁ
Aktualizováno

Exploze v pátek otřásla mešitou ve městě Sádá na severu Jemenu. Podle odpolední upřesněné bilance zemřelo nejméně 13 lidí a dalších 45 jich bylo zraněno. Agentura AFP hovořila původně o desítkách mrtvých a zraněných.

Foto: Khaled Abdullah , Reuters

Jemenská armáda bojuje na severu země s šíitskými povstalci od roku 2004.

Článek

"Zatím to odhadujeme na osm mrtvých a kolem 45 zraněných," řekl dříve místní guvernér, jehož cituje panarabská agentura Al-Džazíra. Později počet obětí vzrost o dalších pět.

Svědci uvedli, že ve městě Sádá na severovýchodě země, které je označováno za baštu šíitů, explodovalo vozidlo zaparkované u mešity. K výbuchu došlo v okamžiku, kdy věřící odcházeli z pravidelné páteční modlitby. Na sto lidí skončilo v okolních nemocnicích.

Konflikt s povstalci v chudé severní části státu trvá od roku 2004. Vyžádal si stovky obětí a tisíce lidí vyhnaných z domovů. Loni v červnu uzavřely obě strany příměří, které přerušovaly občasnými střety.

Většinu 19miliónové populace Jemenu tvoří sunnité. Šíitští povstalci nesouhlasí s vládním spojenectvím se Spojenými státy a žádají znovuzavedení tradičního náboženského práva.

Reklama

Související témata:

Související články

Belgické turistky zastřelili v Jemenu

Neznámí ozbrojenci zaútočili v pátek na skupinu turistů v jihovýchodním Jemenu. Zabili dvě Belgičanky a dva Jemence. Další dva lidé jsou zraněni, oznámily...

Výběr článků

Načítám