Hlavní obsah

Obklíčení strůjci atentátu na Karzáího se zabili, NATO ztrácí kredit

KÁBUL

Teprve ve středu skončily v afghánském hlavním města Kábulu těžké boje s několika vzbouřenci z hnutí Tálibán, kteří v neděli zaútočili na vojenskou přehlídku a pokusili se zabít prezidenta Hámida Karzáího. Pět obklíčených vzbouřenců se ve středu vyhodilo do povětří. Během třídenních bojů byla část Kábulu zcela izolovaná armádou.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Afghánští policisté u svých zbraní před zásahem

Článek

V neděli malá skupina radikálů z Tálibánu začala střílet na prezidenta a další vysoké vládní představitele i zahraniční činitele, kteří přihlíželi slavnostní vojenské přehlídce. Zabit byl i poslanec. Po útoku byla v hlavním městě zvýšena bezpečnostní opatření a západní nejchudší čtvrť města Guzargáh byla zcela obklíčena armádou.

Právě v ní se ukrývali útočníci. Podle policie rozhodující operace začala ve středu v jednu hodinu po půlnoci, tedy skoro tři dny po útoku. Atentátnící nakonec padli. Podle agentury Reuters se pětice bojovníků ukryla v jedné z budov a na útoky policie a armády odpovídali palbou ze samopalů a házením granátů.

Podle policejního zdroje citovaného BBC ale byli nejprve dva radikálové zastřeleni a dva postřeleni. Zbylí se pokusili utéci do dalších budov a tam se v bezvýchodné situaci zabili.

Skupina atentátníků byla malá. Mluvčí Tálibánu uvedl, že v blízkosti přehlídky byli rozmístěni čtyři ozbrojenci se sebevražednými vestami a střelnými zbraněmi.

Útok Tálibánu v Kábulu oslabil prozápadního premiéra a vládu

Nedělní útok vyústil v politickou krizi ve zemi. Ministři čelili v parlamentu interpelacím, kdy bylo vládě vytýkáno, že zcela selhala v zajištění bezpečnosti. Poslanci navíc uvedli, že ztratily víru v premiéra, nakonec ale neměla opozice dost hlasů na to, aby vládě vyjádřila nedůvěru.

Útok ale také oslabil důvěru v mezinárodní síly ISAF tvořené vojáky NATO, kteří, jak se v neděli ukázalo, nemají moc ani nad Kábulem. Přehlídka k 16. výročí dobytí Kábulu afghánskými mudžáhidy a porážky sovětské invaze do Afghánistánu se přiotom připravovala za přísných bezpečnostních opatření.

Nedělní útok a pomalá reakce ukázaly, že ani hlavní město není bezpečné a že se nedaří porazit Tálibán navzdory skutečnosti, že během posledních dvou let se síly ISAF posílily a v zemi je už 47 000 vojáků NAT0. I britský ministr obrany v úterý v tajné zprávě varoval, že síly v Afghánistánu jsou slabé na to, aby mohly Tálibán za současné situace porazit.

Režim fundamentalistického hnutí Tálibán byl svržen v roce 2001 po invazi vedené Spojenými státy a Velkou Británií. Členové tohoto hnutí nadále pokračují v boji proti režimu prezidenta Karzáího a jejich odpor navzdory přítomnosti 70 000 zahraničních vojáků sílí.
Počet bombových a ozbrojených útoků se v posledních dvou letech zdvojnásobil, o život přišlo na 12 000 lidí, včetně 330 zahraničních vojáků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám