Hlavní obsah

Američané odstřelovali šíitské milice v Bagdádu tanky

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nejméně 38 osob zahynulo od nedělního večera při bojích v iráckém hlavním městě Bagdádu. Nejprudší střety jsou hlášeny z šíitské čtvrti Sadr City. Šíitské milice podnikly útoky na několik kontrolních stanovišť irácké a americké armády, při odvetné palbě granát vypálený z amerického tanku zabil nejméně 22 radikálů.

Foto: Kareem Raheem , Reuters

Auto zničené při pondělním náletu na bagdádskou čtvrt Sadr City

Článek

Radikálové zaútočili během písečné bouře, která zasáhla Bagdád, takže jejich přesuny nebyly patrné. Terčem jejich útoku se stala i přísně střežená zelená zóna, kde se nachází americké velvyslanectví a irácké vládní budovy.

Při prvním útoku padlo sedm radikálů, při dalším z 18:35 byl do boje nasazen na straně koaličních sil tank. Jeho palba zabila 22 útočníků ozbrojených ručními zbraněmi, zbylí se pak stáhli.

Útok byl podniknut po marných jednáních o příměří mezi vládou a Mahdího armádou radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra.

Útok byl podniknut po marných jednáních o příměří mezi vládou a Mahdího armádou radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra.

Sadr v pátek vyzval milice, aby dodržovaly příměří, ale v neděli odmítl podmínky vládního návrhu na ukončení kampaně proti šíitským milicím. Premiér Núrí Málikí požadoval odzbrojit všechny milice, které nefungují pod kontrolou vlády.

Boje ve čtvrti Sadr si vyžádaly v posledních týdnech nejméně 400 obětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám