Hlavní obsah

Při útoku na syrský reaktor zahynulo deset Severokorejců, tvrdí Japonci

Novinky, aš, Novinky, Bloomberg, Jerusalem Post

Při loňském izraelském náletu na stavbu jaderného reaktoru v Sýrii, bylo podle tvrzení japonské televizi NHK zabito deset Severoorejců. Jejich ostatky byly převezeny zpět do vlasti, uvedla televize s odkazem na jihokorejské tajné služby. KLDR ani Sýrie to nepotvrdily, obě země popírají jakoukoli spolupráci v jaderné oblasti a podle Damašku snímky postupující výstavby reaktoru na zakázku vyrobila americká zpravodajská služba CIA.

Článek

Nálet na stavbu v poušti na východě Sýrie podnikla izraelská letadla 6. září loňského roku. Teprve po půl roce byly zveřejněny informace, že tam Damašek s pomocí odborníků z KLDR stavěl jaderný reaktor, který by mohl produkovat plutonium, i když se o tom spekulovalo už loni.

Informovala o tom CIA před členy amerického Kongresu s tím, že reaktor byl údajně před dokončením. Zveřejnila i fotografii, na níž byl údajně severokorejský jaderný odborník se svým syrským kolegou. Získala ji od izraelských zpravodajců.

Podle jihokorejských tajných služeb působilo na stavbě více odborníků ze Severní Koreje. Deset jich při náletu zahynulo a jejich ostatky byl v říjnu převezeny do vlasti. Několik dalších útok izraelských letadel přežilo, uvedla NHK. Po útoku nechal režim v Damašku celou vybombardovanou oblast zplanýrovat.

USA zveřejnily důkazy o syrském jaderném programu

Podle americké CIA byl reaktor stejného typu jako v severokorejském Jongbjonu těsně před dokončením.

Sýrie veškerá obvinění, že rozvíjí nelegální jaderný program s cílem získat štěpný materiál pro atomovou bombu, odmítla. V pátek dokonce syrský velvyslanec v USA Imad Mustafa sdělil novinářům, že obrázky, které CIA prezentovala v Kongresu a poté se objevily v tisku, jsou uměle vytvořené.

Pokud by skutečně šlo o stavbu jaderného reaktoru, nebyl by to první případ, kdy budovu zničila izraelská letadla. Vybombardovala i reaktor v iráckém Osiraku, který nechal zbudovat Saddám Husajn.

Reklama

Související články

Syrská obrana střílela na izraelský letoun

Syrská protivzdušná obrana střílela v noci na čtvrtek na izraelský letoun, který podle Damašku vnikl do vzdušného prostoru Sýrie. Izrael případ prošetřuje.

Výběr článků

Načítám