Hlavní obsah

VIDEO: CIA dokládá stavbu syrského jaderného reaktoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Světová média v pátek zveřejnila videozáznam americké tajné služby CIA, jímž dokládá, že Sýrie se severokorejskou pomocí budovala jaderný reaktor. Reaktor loni vybombardoval Izrael. CIA na videu přinesla všechny důkazy včetně fotografie severokorejského jaderného experta v Sýrii. Damašek ale obvinění popírá.

Článek

Bílý dům ve svém čtvrtečním vyjádření vyjádřil obavy: „Stavba reaktoru byla nebezpečná a potenciálně destabilizující vývoj v regionu a ve světě. Podle něj skutečnost, že Sýrie jeho stavbu tajila, značí, že reaktor nebyl určen pro mírové účely“. V prohlášení Bílého domu stojí: „Do 6. září 2007 syrský režim budoval tajný jaderný reaktor na východní poušti, který byl schopen produkovat plutonium.“

Nepodařilo se však prokázat, že by si Sýrie opatřila jaderný materiál, i když z prezentace plyne, že jde o podobný typ reaktoru jako v korejském Jongbjonu. I Severní Korea odmítla, že by pomáhala Sýrii v této oblasti.

Sýrie zatím účel stavby nevysvětlila, veškerá obvinění odmítá a uvádí, že přístup USA až příliš připomíná způsob obviňování Husajnova režimu z výroby zbraní hromadného ničení. Jejich údajnou výrobou se zdůvodňoval útok na Irák, ale zbraně hromadného ničení se na území Iráku nikdy nenašly.

Řadu obrazového materiálu získala CIA z izraelských zdrojů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám