Hlavní obsah

Mír na Blízkém východě je priorita, řekl Bush Abbásovi

CNN, BBC, aš, Novinky, ABC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se ve čtvrtek sešel v Bílém domě s americkým prezidentem Georgem Bushem. Snahou rozhovorů je podle něj obnovit mírový proces na Blízkém východě. Bush zdůraznil, že pro něj představuje velkou prioritu.

Článek

Bush zdůraznil, že jednou z jeho hlavních priorit je ještě před vypršením druhého mandátu dosáhnout dohody o vytvoření palestinského státu: "Palestinský stát má pro mě a moji vládu vysokou prioritu. Jsem přesvědčen, že můžeme dosáhnout definice tohoto státu."

Abbás také hledal u Bushe podporu pro svou snahu zabránit Izraeli v rozšiřování židovských osad na Západním břehu Jordánu.

Jednání zamrzla

Abbásovy rozhovory v USA se týkají amerického přístupu k usilování o mírovou dohodu s Izraelem a vyhlášení samostatného palestinského státu. Jednání obnovená na konci loňského roku v Anapolisu záhy zamrzla zejména kvůli pokračujícímu ostřelování Izraele palestinskými raketami, ale také kvůli snaze Izraele rozšířit židovské osady na Západním břehu Jordánu. Izrael oznámil tento týden výstavbu sta nových bytových jednotek v oblasti.

Nabídka Hamásu

Pomoci rozběhnout mírový proces může i nabídka vůdců hnutí Hamás uzavřít nejprve mírovou dohodu s Izraelem v pásmu Gazy, a pak ji rozšířit i na Západní břeh Jordánu. S nabídkou přišli ve čtvrtek při jednáních s egyptskými prostředníky. Hamás dříve trval na současné dohodě o příměří s Gazou i Západním břehem.

Abbásovy snahy zatím podkopává právě Hamás, který loni ovládl pásmo Gazy a vede vlastní velmi konfrontační politiku s Izraelem, na kterou Jeruzalém přistoupil .

Hamás je z procesu jednání vyloučen, protože Izrael i EU ho považují za teroristickou organizaci. To považuje za chybu bývalý americký prezident Jimmi Carter, který se minulý týden sešel s nejvyššími představiteli Hamásu včetně jeho exilového vůdce Chálida Mišála. Carter v pondělí oznámil, že Hamás akceptovat dohodu vyjednanou Abbásem, jestliže ji v referendu přijme palestinský lid. Dodal, že Hamás bude ochoten i přiznat Izraeli právo na existenci v hranicích z roku 1967.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám