Hlavní obsah

OSN splnila hrozbu a pozastavila pomoc v Gaze

ŽENEVA/JERUZALÉM
Aktualizováno

OSN pozastavila ve čtvrtek rozdělování potravinové v pásmu Gazy kvůli nedostatku pohonných hmot. Během dne varovala, že tento krok učiní, protože už nemá palivo. Tvrdí, že ve čtvrtek Izrael nedodal do Gazy žádné palivo. Izrael ale obviňuje radikální hnutí Hamás, které pásmo ovládá, že brání jeho distribuci.

Foto: Amir Cohen , Reuters

Izraelští vojáci na hraničním přechodu do Gazy odbavují cisternu s palivem.

Článek

Ve čtvrtek se měla pomoc rozdělovat patnácti tisícům uprchlíků, ale byla pozastavena. OSN varuje, že podobný osud bude mít i plánované rozdělování pomoci v sobotu. Postiženo je však zatím méně lidí, než OSN původně varovala.

Hrozba OSN

Spojené národy během čtvrtka vystupňovaly nátlak na Izrael, když varovaly, že během několika hodin ukončí humanitární pomoc pásmu Gazy, jestliže židovský stát okamžitě neobnoví dodávky paliva do oblasti. Zástupkyně generálního tajemníka Angela Kaneová sdělila, že dodávky potravin pro 650 000 uprchlíků by mohly být zastaveny.

"Humanitární organizace OSN UNRWA vyčerpá dodávky paliva 24. dubna. Bez potřebného paliva UNRWA přestane poskytovat potravinovou pomoc 650 000 uprchlíkům a odvážet odpady, čímž pomáhá půl miliónu Gazanům," sdělila Kaneová

Dalších 500 000 Gazanů už žije podle ní ve 12 oblastech bez odvozu pevného odpadu kvůli nedostatku paliva. Varuje, že palivo může dojít do týdne i nemocnicím.

Kaneová tvrdí, že v Gaze statisíce lidí trpí kvůli uzavření hraničních přechodů s Izraelem a Egyptem, nepravidelným dodávkám vody a omezeným dodávkám základních potravin. Podle ní přes 80 procent obyvatel Gazy závisí na humanitární pomoci, potravinová pomoc OSN pomáhá 1,1 miliónu obyvatel Gazy. Je mezi nimi velké množství dětí.

Hamás si distribuci paliv brzdí sám, brání se Izrael

Izrael omezil dodávky paliv do pásma, aby zabránil hnutí Hamás a dalším radikálním skupinám ostřelovat raketami území svého státu. Podle něj se používá palivo i pro auta radikálních bojůvek.

Izrael navíc tvrdí, že Hamás vědomě brání v distribuci pokračujících omezených dodávek, a uchovává si palivo pro své vlastní potřeby. Podle tvrzení Jeruzaléma jsou v terminálu na hranicích milióny litrů pohonných hmot, ale distribuční společnosti podporují Hamás a nechtějí je dál distribuovat.

Izrael k omezení dodávek sahá opakovaně od konce loňského roku, aby snížil počet raketových útoků na své území.

Reklama

Výběr článků

Načítám