Hlavní obsah

KLDR pomáhala Sýrii vybudovat jaderný reaktor, uvedla CIA 

– WASHINGTON • Aktualizováno
Novinky, BBC, rei

Představitelé amerických zpravodajských služeb ve čtvrtek poskytli americkému Kongresu důkazy, že Severní Korea pomáhala Sýrii s vybudováním jaderného reaktoru. CIA má videozáznam z tajného syrského jaderného komplexu, na němž jsou zachyceni severokorejští inženýři. Sýrie popírá, že by vyvíjela jaderné zbraně či měla dohodu s KLDR. Reaktor byl zničen loni při útoku izraelských letadel.

Článek

Video poskytnutné podle CIA Izraelem prokazuje podobnost zařízení se severokorejským reaktorem v Jongbjonu. Syrský reaktor údajně nebyl ještě v provozu.

KLDR i Sýrie popírají jadernou spolupráci

Nepotvrdilo se, že by KLDR poskytla Sýrii jaderné palivo, kterého tento typ reaktoru vyžaduje podle oborníků velké množství. Sýrie opakovaně popírá, že pracuje na vývoji jaderných zbraní a že jí přitom Pchjongjang pomáhá.

Syrský velvyslanec při OSN Bašár Džaafarí obvinění odmítl. "Žádná taková syrsko-korejská spolupráce nikdy neexistovala,“ řekl. Předávání technologií Sýrii popřela v minulosti i KLDR.

Také sysrký velvyslanec v USA Imád Mustafa obvinění popřel: "Všechny obvinění jsou absurdní a prefabrikovaná. Je to stejný případ jako v Iráku a jeho zbraní htromadného ničení."

Zprávy o videu následují po náletu izraelské armády na syrské nukleární zařízení z loňského září. Bílý dům zprávy o videu odmítl komentovat, ministr obrany Robert Gates, ale uvedl, že informace o tématu budou zveřejněny záhy.

Žádná ze stran dosud o zničení komplexu nepřinesla podrobné zprávy. Izrael i USA se k útoku opakovaně odmítaly vyjádřit.

KLDR je stále centrem kritiky kvůli nejasnostem ohledně jejího nukleárního programu. Pchjongjang loni uzavřel průlomovou dohodu o uzavření hlavního reaktoru v Jongbjonu. Slíbil také plné zveřejnění o svém programu. To však do prosincového termínu neučinil.

Reklama

Související články

Syrská obrana střílela na izraelský letoun

Syrská protivzdušná obrana střílela v noci na čtvrtek na izraelský letoun, který podle Damašku vnikl do vzdušného prostoru Sýrie. Izrael případ prošetřuje.

Výběr článků

Načítám