Hlavní obsah

Dánsko kvůli karikaturám evakuovalo ambasády v Alžírsku a Afghánistánu

Novinky, rei
KODAŇ

Dánsko evakuovalo zaměstnance svých ambasád v Alžírsku a Afghánistánu a přemístilo je na tajná místa. Ve středu to oznámilo dánské ministerstvo zahraničí s tím, že pracovníkům velvyslanectví hrozilo bezprostřední nebezpečí v souvilosti s kontroverzními karikaturami proroka Mohameda v dánských novinách.

Článek

„Vzhledem ke změně lokální bezpečnostní situace jsme se rozhodli, že ten krok je nezbytný,“ citovala agentura Reuters mluvčího ministerstva Erika Laursena. Rozhodnutí podle něj padlo na základě nových zpravodajských informací, které blíže nespecifikoval.

Pracovníci ambasády v Alžírsku byli přemístěni už před několika dny, zatímco ti v Kábulu ve středu. „Pracují odjinud,“ řekl Laursen.

Dánské zpravodajské služby počátkem měsíce varovaly před zvýšeným nebezpečím teroristických útoků proti dánským cílům v severní Africe a na Blízkém Východě, v Afghánistánu a Pákistánu.

Nebezpečí souvisí s novým otisknutím jedné z dvanácti kontroverzních karikatur proroka Mohameda dánskými novinami počátkem letošního roku. Karikatura zachycuje proroka s bombou umístěnou v turbanu.

Zveřejnění kreseb v prosinci 2005 vyvolalo vlnu násilných protestů v muslimském světě a bojkot dánského zboží. Zobrazování proroka považují muslimové za nepřípustné.

Reklama

Výběr článků

Načítám